Само 5800 семейства в София искат да сменят безплатно печките си на дърва и въглища

Има пари за по-екологично отопление за 20 000 домакинства

Само 5800 семейства в София искат да сменят безплатно печките си на дърва и въглища

Общо 5875 семейства в София са заявили готовност да подменят своите замърсяващи печки на твърдо гориво с по-екологична алтернатива. В същото време Столичната община работи по два европроекта, по които трябва да смени безплатно цапащото отопление на 20 000 домакинства. По данни на общината 55 000 домакинства в столицата се топлят на дърва и въглища, а печките им са основен източник на замърсяване на въздуха.

Събирането на заявки и популяризирането на една от ключовите мерки в борбата с мръсния въздух ще бъде подновено през есента. Ще се прави и кампания за разясняване на процедурите за подмяна на цапащите печки.

Това обясниха от Столичната община в отговор на въпроси на Mediapool. Приемането на заявки за подмяна на печките в София започна на 13 март и приключи на 13 юни. За трите месеца най-голям интерес са проявили хората от квартали, в които няма парно.

Подаването на заявлението не е обвързващо, а целта му беше общината да събере информация доколко хората са готови да сменят дървата и въглищата с по-екологична алтернатива. Кой да получи помощта ще бъде решено на следващ етап, а преди това ще се прави проверка дали хората наистина се отопляват на дърва и въглища и дали е възможно жилището им да бъде газифицирано, например.

Най-много желаещи в "Кремиковци"

Както се и очакваше, най-много желаещи - 1083, да сменят печките си има в район "Кремиковци", в който има предимно къщи, отопляващи се на твърдо гориво. Следват район "Нови Искър" - 886 броя, район "Панчарево" - 735 броя. Желаещите в район "Красна поляна", където замърсяването на въздуха е сред най-сериозните, са 685, а в район "Витоша" - 661 бр.

В заявленията до районната администрация гражданите можеха да посочат как се отопляват в момента и с какво биха искали да сменят печките. Повече от половината семейства са поискали да преминат на пелети. Една четвърт от хората са посочили, че вместо печки искат да им се монтира климатик. Около 500 домакинства са заявили желание за отопление на газ. Най-малко са пожелали да ползват парно - 55 домакинства, но това се обяснява с това, че повечето хора са от райони, в които няма мрежа на "Топлофикация".

Втори етап

"През есента ще започне вторият етап от кампанията с подаване на заявления и разясняване на реда и процедурите, по които гражданите ще могат да заменят отоплителните си устройства", обясниха от общината. По проектите, които се финансират по програма LIFE+ (за 5000 домакинства) и оперативна програма "Околна среда" (за 15 000 домакинства), ще се правят и проучвания и анализи, както и предложения за промяна на нормативната база.

Самата подмяна на печките ще започне най-рано догодина. Тя ще е безплатна за домакинствата.

Със събирането на заявленията за участие Столичната община цели освен да разбере колко от хората са готови да сменят печките си, да определи и в кои райони подмяната им ще става по проекта LIFE+ и в кои това ще се прави със средства от оперативната програма "Околна среда".

Част от проекта, финансиран по програмата LIFE+, ще бъдат разработени и законови промени, които да обвържат отпускането на енергийни помощи с подмяната на замърсяващото отопление. Според зам.-кмета ще бъде включено и предложение за стимули и за домакинствата, които със свои средства преминат от отопление на дърва и въглища към по-екологични алтернативи. Какви ще са те все още не ясно.

Столичната община получи 44.3 млн. лева по оперативната програма за околна среда за подмяната на замърсяващи печки. Финансирането от LIFE+ е по общ проект с още 5 общини, който е на стойност 16.7 млн. евро. Голяма част от парите са за дейности в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България