Само българска история и литература в Х клас от 2019 г.

След допълнителни обсъждания образователното министерство пусна отново проектите за програми за ІV и Х клас

Само българска история и литература в Х клас от 2019 г.

Само българска литература и история ще изучават учениците в Х клас от учебната 2019 - 2020 г. От учебниците по съответните предмети тогава ще отпаднат произведенията на чужди автори като Мигел Сервантес или Шекспир, както и уроците за историята от началото на 20-и век до наши дни. Те ще се учат в по-долни или по-горни класове.

Изцяло български автори ще се изучават и в часовете по литература в ХІ и ХІІ клас.

Това става ясно от публикуваните от Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане проекти на програми по предметите за Х клас. Освен тях е пуснато и новото съдържание за ІV клас.

Новите програми бяха оповестени преди около година и половина и предизвикаха доста дискусии. Оттогава те са обсъждани с преподаватели в страната и част от тях са променени според препоръките им. След утвърждаването на програмите ще се възложи и написването на нови учебници по тях.

Промени по литература

Според проекта на програмата по литература бъдещите десетокласници ще изучават произведения на български автори. Част от тях и в момента се учат, но в различни класове. Бъдещите десетокласници ще бъдат облекчени откъм брой произведения, с които трябва да се запознаят детайлно, в сравнение с учениците, които се обучават по старите програми. Част от липсващите в програмата за Х клас творби не са включени в проектите за програми за ХІ и ХІІ клас, обявени миналата година. Възможно е обаче, докато стигнат до етапа на обществено обсъждане, и те да бъдат променени.

От образователното министерство уточниха, че промените в програмата са свързани с новата образователна структура, при която гимназиалното образование започва в VІІІ клас, първият му етап приключва с Х клас, а вторият – с ХІІ. Тя налагала по-голям акцент върху прилагането на усвоените знания в часовете по български език и литература. Освен това били взети предвид исканията на преподаватели по предмета да се олекоти учебното съдържание. Учителите обаче можело да решат да включат и други близки произведения до изучаваните.

В новата програма вместо цялата "Епопея на забравените" например, която сега се изучава в ХІ клас, бъдещите десетокласници ще разглеждат подробно само една от одите на Иван Вазов - "Левски". От проекта за нова програма липсва "Опълченците на Шипка", което фигурираше в първоначалния вариант, оповестен преди година и половина. Одата е в новата програма за VІІ клас, която влиза в сила от учебната 2018 - 2019 г. За ХІ клас е предвидена одата "Паисий".

Промяна има и в произведението, с което Пенчо Славейков ще бъде представен в учебниците за Х клас. Първоначално това трябваше да е "Сърце на сърцата". В последния проект са включени творбите "Микеланджело" и Cis Moll. Коя от тях ще се изучава ще се реши след приключването на общественото обсъждане.

В програмата по литература за Х клас са още три части от "Под игото" на Иван Вазов - "Гост", "Новата молитва на Марка" и "Пиянство на един народ". От "Бай Ганьо" на Алеко Константинов ще се изучава "Бай Ганьо се върна от Европа". С три творби е включен Пейо Яворов - "Обичам те", "Маска", "Две хубави очи". В програмата е и Йордан Йовков с "Индже" и "Албена". Десетокласниците ще учат по едно произведение от Димчо Дебелянов ("Да се завърнеш..."), Елин Пелин ("Гераците"), Гео Милев ("Септември"), Христо Смирненски ("Зимни вечери"), Атанас Далчев ("Повест"), Никола Вапцаров ("Писмо"), Димитър Димов ("Тютюн"), Йордан Радичков ("Нежната спирала"), Николай Хайтов ("Дърво без корен").

От Министерството на образованието и науката обявиха, че литературните произведения, които ще се учат в Х клас, са одобрени от учителите по български език и литература. Съдържанието на учебните програми било дискутирано с преподаватели многократно и те подкрепили фокусирането им върху книжовно-езиковите норми и върху творбите само на български автори. Единственият дискусионен въпрос бил кое точно произведение на Пенчо Славейков да се изучава.

От министерството уточниха, че новата програма е съобразена и с това, че в края на Х клас ще има задължително външно оценяване по български език и литература. От там добавиха, че в ХІ и ХІІ клас също ще се учи само българска литература.

Дискусии

При първоначалното обявяване на проектите на новите програми преди година и половина
спорове предизвикаха плановете за съкращаване на броя на часовете по философия. Сега преподавателите били доволни от програмата за Х клас, в която часовете остават 72 годишно. Решение да не се съкращават беше взето още миналата година.

Изгладени били и повечето различия с преподавателите по история. По време на обсъждането на програмата по предмета най-дискусионен бил въпросът за броя на новите понятия, с които учениците в Х клас трябва да се запознаят. Според някои преподаватели той бил недостатъчен.

Начални учители също подкрепили проектите на новите програми за IV клас. Дискусия предизвикал изборът на творба, която учениците в IV клас да учат задължително наизуст в часовете по български език и литература. В крайна сметка в програмата са включени три произведения за наизустяване - „Обичам те, родино…” на Елисавета Багряна, „Моята учителка” на Леда Милева и “Майка ми” на Иван Вазов.

Министерството подлага на обществено обсъждане и програмите по майчин език за децата от І до VІІ клас. Те са по турски, иврит, арменски и ромски език. Изучаването на майчин език е по желание и е в рамките на избираемите и/или факултативни часове.

Разработени са и адаптирани програми за ученици над 16 години, които имат завършен начален етап или са преминали курсове за ограмотяване. Те ще се използват в курсовете по предмети от прогимназиален етап.

Въвеждането на новото учебно съдържание започна от миналата година с І, V и VІІ клас. Тази година бяха въведени новите програми за ІІ, VІ и VІІІ клас. До момента са утвърдени програмите за I, II, III, V, VI, VII, VIII и IХ клас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?