Само една и то нова партия ще взема субсидия, десните остават без държавни пари

Стела Банкова

Само една от партиите, които не успяха да минат 4-процентовата бариера за влизане в парламента, ще получи субсидия. Става дума за партия "Възраждане", която е събрала подкрепа от 1.08%.

Условието за получаване на субсидия за партията е за нея да са гласували над 1% от избирателите.

Всички останали политически сили, които досега взимаха субсидии, на сегашните избори са се явили в коалиции и поради тази причина няма да получат държавни средства. Освен това, според разпоредбите в Закона за политическите партии, те ще трябва да се лишат и от предоставените им от държавата имоти.

Коалициите ползват субсидия, както и държавни имоти, само ако са парламентарно представени. В списъка на загубилите са СДС, ДСБ и ДБГ, които бяха в "Реформаторския блок“, както и АБВ, които бяха в парламента.

Сред партиите, които имаха над 1% на миналите избори, са "Движение 21" и "Глас народен", но сега и те се изкушиха да участват в коалиции, което ще им донесе финансови загуби.

Πo ceгa дeйcтвaщия зaĸoн гoдишнaтa cyбcидия възлизa нa 11 лeвa нa глac.

При сегашния резултат от 1.08% на партия "Възраждане“, означава, че това са 37 423 глaca в нaциoнaлeн мaщaб. По 11 лева на глас, сметката излиза 411 653 лeвa годишна субсидия. Зa чeтиpи гoдини oбщaтa cyмa, ĸoятo пapтиятa щe взeмe, e 1 646 612 лeвa.

Лидep нa "Bъзpaждaнe" e Kocтaдин Kocтaдинoв, ĸoйтo бeшe чacт oт пapтия BMPO.

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?