Съобщение от Кабинета на председателя на ВКС Иван Григоров

Кабинет на председателя на ВКС Иван Григоров

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров изпрати днес до министъра на правосъдието и председател на Висшия съдебен съвет Георги Петканов молба да насрочи извънредно заседание на ВСС на 23 февруари, четвъртък. Мотивите на председателя Григоров, изложени в молбата са следните:

Тези дни съдебната власт стана обект на злепоставяне пред обществото, за което известна отговорност и вина носи и самият той. Г-н Григоров припомня, че на заседанието на ВСС, проведено на 16 ноември 2005, прокурорът Филчев е информирал съвета, че компетентни органи на МВР са изпратили в прокуратурата сигнали със съмнение за корупция, включително за един "много висш магистрат". Оказало се, че този магистрат е г-н Григоров. Той веднага е поискал да бъдат предоставени всички материали на членовете на ВСС с ангажимента да даде пълни  обяснения по обвиненията срещу него. Тогава ВСС е решил единодушно да задължи прокуратурата да предостави на всички членове на ВСС (чрез министъра на правосъдието) сигналите от МВР и резултатите от извършената проверка от прокуратурата.

Три месеца Филчев отказва да изпълни решението на ВСС, се отбелязва в молбата на председателя Григоров до министър Петканов. Вместо това прокурорът и няколкото негови приближени ги подхвърлят на медиите. Във връзка с тези факти председателят на ВКС моли председателя на ВСС да задължи Никола Филчев да изпълни незабавно  решението на ВСС от 16.11.2005.

"Моля да свикате извънредно заседание на ВСС на 23 февруари, четвъртък, от 14.00 часа, с единствена точка  в дневния ред - изясняване на истината за конфликта. Поради обществения интерес към предизвикания не от мен скандал, предлагам заседанието да бъде открито за медиите.", пише в заключение председателят на ВКС.

НАЧАЛНИК НА КАБИНЕТА

НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ:

АСЯ ГРЪНЧАРОВА

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?