Сърбия е първата балканска страна, чийто премиер участва в гей парада

Активистите за гей права в Сърбия проведоха в неделя парад, към който се присъедини премиерът Ана Бърнабич, която е първият ръководител на Сърбия, заявила открито, че е лесбийска. Парадът бе охраняван от полиция за борба с безредиците, както и по въздух от хеликоптер, предаде Ройтрес. Ана Бърнабич и министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, както и кметът на Белград Синиша Мали, се присъединиха към участниците в гей парада на Цветния площад в Белград, откъдето тръгна тазгодишното шествие.

Президентът Александър Вучич също бе поканен, но той благодари за поканата и я отклони.

Пред 7 години гей парадът в Белград бе атакуван от твърдолинейни националисти, което накара властите да го отменят до 2015 г. Оттогава насам демонстрациите минават без особени проблеми.

Участниците развяват голямо знаме с цветовете на дъгата, носят и знаменца в същите цветове. Улиците, по които преминава шествието, са затворени за движение. По маршрута са разположени около 2000 полицаи, което е половината от ангажираните по време на миналогодишното шествие сили, каза Горан Милетич, един от организаторите.

"Правителството на Сърбия е тук за всичките си граждани – както за мнозинството, така и за малцинствата, за да покаже, че уважава различността", заяви Ана Бърнабич. Тя е първият премиер на балканска страна, участващ в гей парад."Преди няколко години беше трудно да си представим това, което сега е съвсем нормално, така че след известно време ще бъде нормално да говорим по теми, за които днес не сме готови. Границите на печелене на свободата се изместват и през последните години ние като общество направихме големи крачки напред", каза Ана Бърнабич в интервю за днешния брой на вестник "Политика", цитирана от БТА.


Основните искания на гей общността, формулирани от Горан Милетич, са три – борба с насилието над връстници гейове в училищата, приемане на закони, които да дадат възможност във всички аспекти на лицата, които искат да променят пола си, да го направят, и третото е приемане на закон за регистриране на партньорството между двойки от един и същи пол.

Хомофобията си остава широко разпространена в Сърбия и други страни на Балканите, отбелязва Ройтерс. Главата на Сръбската православна църква миналата седмица сравни хомосексуалзима с педофилията и инцеста.

Споделяне

Още от Европа