Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сърбия и Косово се споразумяха във Вашингтон да нормализират икономическите си отношения

4 коментара

Сърбия и Косово се съгласиха да нормализират икономическите си отношения, съобщи американският президент Доналд Тръмп, като приветства "големия пробив" повече от десетилетие след като Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., предаде Ройтерс.

Говорейки в Овалния кабинет заедно с лидерите на двете страни, Тръмп заяви, че Сърбия също така се е ангажирала да премести посолството си в Израел в Ерусалим, а Косово и Израел са се договорили да нормализират отношенията си и да установят дипломатически връзки.

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред журналисти, че все още има много разногласия между Сърбия и отцепилата се област, но днешното споразумение прави огромна крачка напред.

Косовският премиер Авдулах Хоти заяви, че споразумението трябва да води към взаимно признаване между двете страни.

"Сърбия и Косово се ангажираха с икономическа нормализация", заяви Тръмп. "Фокусирайки се върху създаването на работни места и икономически растеж, двете страни успяха да постигнат важен пробив".

Съобщението идва след двудневни преговори на високо ниво между двамата лидери и високопоставени представители на администрацията на Тръмп.

Косово, чието население е съставено предимно от етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава.

Косовската телевизия Клан Косова съобщи по-рано, позовавайки се на източници от косовската делегация, че Белград и Прищина ще подпишат споразумение със САЩ за инвестиции на стойност 13 милиарда долара.

Вучич: Огромна стъпка напред

"Що се касае до политиката, трябва да призная, че ние (Белград и Прищина) не разрешихме всички свои проблеми. Между нас има все още много разногласия. Но това споразумение е огромна стъпка напред", заяви Вучич и изрази дълбока признателност към американския президент Доналд Тръмп и неговия екип за посредническите усилия в подготовката на споразумението.

"За нас е много важно, че ще имаме обединяваща икономическа зона на всички Западни Балкани. Това ще ни даде настоящи икономически резултати за благото на всички наши народи", каза Вучич.

Той също така покани Тръмп да посети Сърбия и напомни, че последният американски президент, който е посещавал Белград, е бил Джими Картър през юни 1980 г. Вучич увери Тръмп, че ще се радва на най-топъл прием в Сърбия. Тръмп каза, че заради изборната кампания в САЩ няма да може да направи това посещение в близките месеци, но добави, че с нетърпение очаква възможността да посети и двете страни (Сърбия и Косово) в не толкова далечно бъдеще.

Тръмъп: Историческо споразумение

Тръмп освен това изрази увереност, че споразумението между Сърбия и Косово е можело да се случи преди много години, но за това е бил нужен нов начин на мислене, илюстриран от настоящото правителство във Вашингтон. Президентът на САЩ определи споразумението като историческо.

"Сърбия и Косово се ангажираха с икономическа нормализация", заяви Тръмп. "Фокусирайки се върху създаването на работни места и икономически растеж, двете страни успяха да постигнат важен пробив", предаде Ройтерс. "След една изпълнена с насилие трагична история и години на провалени преговори, моята администрация предложи нов начин за разрешаване на разногласията, чрез фокусиране върху създаването на работни места и икономическия растеж. Мисля, че това ще проработи много добре", допълни Тръмп.

До споразумението се стигна след два дни на разговори на високо равнище във Вашингтон. Самото подписване трябваше да стане в Кабинета на Рузвелт в Белия дом, като там трябваше да има две маси за двамата лидери, които да го подпишат. Но после набързо церемонията беше преместена в Овалния кабинет, като бюрото на Тръмп беше разположено между двете маси, на които седяха лидерите на Сърбия и Косово. Това бе решено от съветниците на Тръмп с цел да се подчертае ролята му при постигане на сделката.

Кандидатът на американските демократи за президент Джо Байдън също оцени положително подписаното споразумение между Сърбия и Косово.

Косовският премиер Авдулах Хоти заяви, че споразумението трябва да води към взаимно признаване между двете страни, допълва Ройтерс.

Представители на САЩ са поддържали контакти с високопоставени лица от ЕС относно споразумението между Сърбия и Косово за нормализиране на икономическите връзки, заяви Ричард Гренел, специален съветник на американския президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Гренел съобщи пред медиите, че представители на САЩ са информирали съветници по националната сигурност в Германия и Франция за стратегията на Вашингтон и още днес щели ги информират и за подробности по споразумението.

Споразумението, подписано днес в Овалния кабинет, ще създаде възможности за европейски и американски компании в различни сектори, включително енергетиката, водните ресурси, строителството на пътища, железопътния транспорт и минното дело, подчерта съветникът на Тръмп.

Той акцентира, че САЩ не са страна под договора и не са принуждавали двете страни да го сключват. Тръмп е бил само свидетел на подписване на споразумението и САЩ се радват на неговото сключване, заяви Гренел.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън каза, че разширените икономически връзки, увеличаването на пропускателните пунктове и взаимното признаване на професионалните лицензии между Сърбия и Косово ще поправи пътя за политическо решение, предаде Ройтерс. Той каза, че сделката ще доведе и до повече американски инвестиции, но не навлезе в подробности.

Между Сърбия и Косово вече има одобрени споразумения в областта на въздухоплаването, железопътния транспорт и транзита, в това число едно, което може да проправи пътя за първия директен полет между Прищина и Белград от 21 години насам, допълва Асошиейтед прес. Новото споразумение обаче включва много повече области на икономическо сътрудничество.

В понеделник Вучич и Хоти отиват в Брюксел за разговори под егидата на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел и специалния пратеник на ЕС в диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, припомня агенцията.

ЕС посредничи в този диалог от повече от десетилетие и паралелните американски усилия, въпреки че бяха фокусирани върху икономическото развитие, не бяха приветствани напълно от някои европейски представители, отбелязва агенцията.

Сърбия ще премести посолството си в Израел в Ерусалим

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че Сърбия ще премести в Ерусалим своето посолство в Израел, като ще стане по този начин първата европейска страна, която ще последва американския пример, предаде Франс прес. Това решение би трябвало да удовлетвори евангелисткия електорат на републиканския милиардер два месеца преди президентските избори в САЩ, отбелязва агенцията.

В същото време Косово, една страна с мюсюлманско мнозинство, е приела да установи дипломатически отношения с еврейската държава, допълни Тръмп.

"Браво! Други ислямски и арабски страни ще последват примера", написа Тръмп в Туитър, приветствайки един голям ден за мира в Близкия изток.

Емисарят на Тръмп по този въпрос - Ричард Гренел предупреди, че могат да се очакват изненади от срещата. Такава беше новината, касаеща Израел, който е един от приоритетите на значима част от американската християнска десница, посочва Франс прес.

"Сърбия се ангажира да отвори търговско бюро в Ерусалим още този месец и да премести посолството си в Ерусалим до юли", като напусне по този начин Тел Авив, където се намират дипломатическите мисии на повечето страни, се казва в изявление на американския президент.

Последва веднага реакция на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който приветства новината и каза, че това ще бъде първата европейска страна, която ще последва примера на САЩ. Нетаняху благодари на сръбския президент за решението да признае Израел за столица на Израел.

По този начин Сърбия върви по стъпките на САЩ, които преместиха посолството си в Ерусалим през май 2018 г.и нарушиха международния консенсус, предизвиквайки гнева на палестинците, които оттогава отказват на Вашингтон да играе ролята на посредник в техния конфликт с израелците. Гватемала последва американския пример също.

Статутът на Ерусалим е в действителност един от най-трънливите въпроси при уреждането на израело-палестинския конфликт. ООН смята, че този въпрос трябва да е обект на споразумение между израелците и палестинците и в очакване на това другите държави не трябва да установяват в Ерусалим своите дипломатически представителства в Израел.

Еврейската държава превзе Източен Ерусалим през 1967 г., анексира го и смята целия град като своя "вечна" и "неделима" столица. Палестинците искат да направят от Източен Ерусалим столица на бъдещата си държава.

Днес Нетаняху също увери, че Косово, който няма дипломатически отношения с еврейската държава от обявяването на независимостта си през 2008 г., ще бъде първата страна с мюсюлманско мнозинство, която ще отвори посолство в Ерусалим.

Нетаняху благодари на Тръмп за приноса му за постигане на тези дипломатически успехи.

От своя страна генералният секретар на Организацията за освобождение на Палестина Саеб Еракат заяви, че "Палестина е станала жертва на предизборните амбиции на Тръмп". Според него екипът на милиардера е готов на всичко, за да осигури неговото преизбиране, без значение дали това вреди на мира.

Новината за Сърбия, Косово и Израел идва месец след обявяването на историческото споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и Обединете арабски емирства, постигнато също чрез посредничеството на САЩ.

С приближаването на изборите на 3 ноември, на които Тръмп се бори за втори мандат, милиардерът републиканец не крие, че иска да удовлетвори евангелисткия електорат. Неговият антураж опитва посредством тези споразумения да представи една дипломатическа равносметка в негова полза след серия от провали във външната политика, касаещи Северна Корея, Иран и Венецуела или по въпроса за израело-палестинския мир.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boris Kamov
  #4

  На Обама дадоха нобелова награда за мир само защото е черен. За Тръмп либералната преса няма каже добра дума даже и да колонизира Марс...

 2. kosta
  #3

  След мира между Кореите След мира между ОАЕ и Израел И след това... ами Тръмп си е за Нобелова награда за мир. Факт

 3. Dim
  #2

  И тук на мутрата Хвалипръцко му "биха дуспата"! "Моят приятел Тръмпито". Международният специалист по "Западните Балкани". О С Т А В К А!!!!

 4. Територия на Мики Маус
  #1

  Без признаване

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.