Саркози идва със сделка за военни корвети и енергийни въпроси

Саркози идва със сделка за военни корвети и енергийни въпроси

Президентът на Франция Никола Саркози предпочете да се срещне със студентите от СУ „Климент Охридски” отколкото с народните представители при посещението си у нас. Това стана ясно в петък, когато френският посланик в София Етиен дьо Пунсен обяви програмата на посещението му.

Саркози пристига в България на 4 октомври, а в работния му бележник датата била отбелязана като „Ден на България”, каза Пунсен.

Френският държавен глава пожела да има среща със студенти, а не в Народното събрание, защото искаше да се веде с младите хора на България, както е направил при първото си посещение през 1989 година тогавашния президент Франсоа Митеран, обясни дипломатът.

Саркози пристига в България в 12.00 часа, а официалното му посрещане ще бъде пред паметника на незнайния воин. Между 13,15 ч. и 13,40 ч. той среща българския си колега Първанов. Пред студентите президентът ще говори около 20-25 минути, а след това ще отговори на техните въпроси. Следва визита при министър-председателя Сергей Станишев, след която ще се състои и пресконференцията на Саркози. Темите, които ще се обсъждат с премиера са свързани с ЕС, а Саркози ще представи приоритетите на Франция по време на председателството ѝ на съюза от 1 юли 2008 г.

Акцент в разговорите със Станишев ще бъдат и двустранните отношения като особено място заемат темата за закупуването от страна на България за нуждите на военноморския флот на четири корвети.

Става въпрос за сделка с с компанията "Армарис", която през 2005 г. спечели конкурс за построяването на плавателните съдове, но финализирането ѝ се проточва заради проблеми с финнасирането, което е в размер на 750 млн. евро.  

Това не е просто икономическа сделка, а едно бъдещо много сериозно партньорство, тъй като Франция е заинтересована във Варна да се строят кораби и Варненската корабостроителница да стане подизпълнител на френските регати. А това означава нови 2000 работни места, каза френският посланик. България трябва спешно да отговори, защото е избрана между страни като Хърватия, Полша, включително и някои френски фирми.

Ще бъдат коментирани и енергийни въпроси, свързани с АЕЦ "Белене", където основни партньори на руския изпълнител "Атомстройекспорт" са френската "Арева" и германската "Сименс". Тема на разговорите ще е и строежът на газопровода "Набуко", където друга френска компания - "Газ дьо Франс", има интерес да стане съакционер. 

По-късно той ще се срещне във френското посолство с българските медици и палестинския лекар. Съпругата на президента Сесилия Саркози няма да го придружава при посещението му в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България