Саркози се обяви за жертва на клевета

Няма доказателства за финансиране от Кадафи, твърди бившият френски президент

Саркози се обяви за жертва на клевета

Бившият президент на Франция Никола Саркози е заявил по време на разпита си в сряда вечерта, че е станал жертва на клевета и делото срещу него не почива на никакви реални доказателства..

Както е известно, той бе разпитан два пъти по разследването за това, че предизборната му кампания през 2007 г. незаконно е финансирана от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи. В тази връзка политикът бе обвинен за пасивна корупция, незаконно финансиране на кампанията му и незаконно получаване на либийски държавни средства.

"От 11 март 2011 г. живея в ада на тази клевета", е заявил Саркози, цитиран от в. "Фигаро" и Франс прес.

63-годишният бивш френски президент коментира още, че срещу него няма конкретни доказателства, а цялото дело се основава на изявления на покойния Кадафи, негови близки и на френско-либийския посредник Зиад Такиедин.

"Неведнъж е доказано, че той е получавал пари от либийската държава", добави Саркози, според когото Такиедин не е доказал, че се е срещал с него в периода между 2005 г. и 2011 г.

Саркози подчерта също, че по време на 24-часовото му задържане е опитал с всички сили да покаже, че не съществуват тежки и убедителни улики срещу него, които са условие за повдигането на обвинение. Според бившия френски държавен глава документът, който е послужил като повод за разследването срещу него е неубедителен, а на обвинилия го Такиедин не може да се вярва заради миналото му.

"Осъзнавам, че това, в което съм заподозрян, е тежко", добави Саркози, призовавайки магистратите да преценят каква несправедливост би било да бъде съден поради манипулация на Кадафи или негови приближени.

Подозренията за либийската следа в предизборната кампания през 2007 г. станаха публично достояние през 2011 г., когато синът на Кадафи Сейф ал Ислам каза в интервю за телевизия "Евронюз", че е поискал от Саркози, който по онова време беше президент, да признае факта, че е получил финансова помощ от либийското правителство.

Преди две години бизнесменът Зиад Такиедин пък заяви, че е доставил във Франция три куфара с пари в брой между 2006 и 2007 г. През януари френски бизнесмен беше задържан в Лондон по подозрения, че също е прехвърлял средства от Триполи за кампанията на Саркози.

Никола Саркози бе президент на Франция от 2007 до 2012 г. В първата година от мандата си той посрещна Кадафи в Париж на държавно посещение. През 2011 г. обаче Саркози подкрепи въздушните удари на НАТО в помощ на бунтовници, които свалиха от власт и убиха Кадафи.

Саркози не за пръв път има проблеми със закона. През февруари 2016 г. му бяха повдигнати предварителни обвинения от френски магистрати по подозрение в прекомерни разходи на неуспешната му кампания за преизбиране през 2012 г., заради което ще бъде съден.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят