Със зрелищни тържества Рим чества 2767 години от основаването си

Част от възстановките по случай рождения ден на Рим

Рим отпразнува днес 2767 години от основаването си. Рождената дата на Вечния град - 21 април 753 година пр. Хр., е определена от римския учен, писател и военачалник Марк Теренций Варон въз основа на изчисленията на древния философ, математик и астролог Луций Таруций Фирмиан.

По традиция празненствата започнаха със запалването на ритуалния огън, съпроводено с антични танци на най-голямата арена Циркус Максимус (на италиански Чирко Масимо), построена за състезания с коне и колесници, и използвана и до днес за масови тържества и концерти на открито, предаде кореспондентът на БТА.

Оттук потегли шествието под егидата на Римската историческа група, в което участваха 1600 пресъздатели на исторически сцени от осем страни. То се отправи към Императорските форуми (Виа дей Фори Империали), които представляват поредица от площади, строени между 46 година пр. Хр. и 113 година от н. е. с обществена, религиозна, икономическа, политическа и историческа значимост, както за Римската република, така и за Римската империя.

Тази година честванията съвпадат с 2000-годишнината от смъртта на първия римски император Октавиан Август и венец бе положен в негова чест, а не по традиция в памет на Гай Юлий Цезар - пълководец, политически лидер и писател със славата на една от най-влиятелните личности в световната история, който изиграва решаваща роля за превръщането на републиката в империя.

Основаването на градове от латинците и етруските е било подчинено на строга и сложна ритуална система. Затова на този ден символично се изпълнява ритуалът по очертаването на границата на бъдещия град с помощта на рало. Понеже е било невъзможно веднага да се издигнат крепостни стени, след първата гранична бразда била очертавана още една, а периметърът между тях се наричал "померий". В този периметър не можело да се носи оръжие и да се погребват мъртъвци. Жреците се грижели в него да бъдат "заточени" призраци, духове, демони на болести, войни, глад и епидемии, както и всичко останало, което би могло да има отрицателно въздействие върху града и неговите жители.

В края на тържествата бе пресъздадена битка, която бе заснета от въздуха с помощта на безпилотни летателни апарати. Тук също бе нарушена традицията, тъй като битката не беше с "варварите", а между самите "римски легиони", които симулираха бойни действия през гражданската война от епохата на Флавиите - втората императорска династия в Рим, стигнала до върха на властта благодарение на вярна служба от пехотата до привилегированата кавалерия.

През целия ден музеите в италианската столица работеха безплатно и бе отворен за посетители общинският розариум, в който се оглеждат около 1200 вида рози.

Поради кризата тази година Римската община не участва във финансирането на празненствата, които бяха организирани изцяло с обществени усилия.

Споделяне

Още от Общество