САЩ и Иран бързат да очертаят рамката на ядрено споразумение

Снимка: Архив

Американски и ирански преговарящи устремно се стараят да формулират рамката на споразумение за ограничаване на иранската ядрена програма и отмяна на американските санкции, надявайки се да постигнат достатъчен напредък, за да повикат другите участващи в преговорите световни сили за завършващите щрихи на споразумението следващата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз и шефът на иранската атомна агенция Али Акбар Салехи отново се срещнаха в сряда в швейцарския град Лозана, за да обсъдят техническите пречки пред споразумението. Очаква се по-късно към тях да се присъединят държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Очаква се преговорите да продължат до петък. Макар и никоя от двете страни да не обещава пробив в следващите три дни, всяка от тях се надява да се решат колкото се може повече от висящите въпроси, от скоростта на облекчаване на американските санкции до равнището на инспекции на иранските ядрени обекти, отбелязва АП.

Днес САЩ оцениха на 50/50 шансовете за постигане на политическо споразумение с Иран по ядрената му програма до крайния срок в края на този месец, предаде Франс прес.

"Дискусиите достигнаха много сложен и деликатен етап", каза говорителка на иранското външно министерство и отбеляза, че разговорите са интензивни.

Вчера Салехи заяви, че се е договорил с Мониз по 90 процента от техническите въпроси и остават разногласия само по един основен въпрос.

Знак за предстоящо споразумение би било завършване на сегашните преговори с обявяване на продължаването им следващата седмица с включването на другите страни от групата 5+1 освен САЩ - Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия. Досега Вашингтон и Техеран преговаряха главно помежду си, но за подписването на споразумение са нужни всичките седем страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?