САЩ и Русия създават механизъм за разследване на нарушения на примирието в Сирия

САЩ и Русия създават механизъм за разследване на нарушения на примирието в Сирия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че е постигнал споразумение с руския си колега да не обсъждат публично предполагаемите нарушения на прекратяването на враждебните действия в Сирия и да работят интензивно по механизъм, който да гарантира, че всички удари в Сирия ще са насочени само срещу обекти на "Ислямска държава" и свързания с Ал Каида Фронт "Ан Нусра", предаде Ройтерс.

Екстремистките групировки "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра" не са част от прекратяването на враждебните действия, договорено от Москва и Вашингтон.

На съвместна пресконференция с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер Кери заяви, че предполагаемите нарушения на примирието ще се проучват от екипи в Женева и Аман.

"Ще проследим всяко предполагаемо нарушение и ще работим още по-усилено, за да създадем механизъм, който да гарантира, че мисиите наистина са насочени срещу "Ан Нусра" или Даеш", заяви Кери. Даеш е арабско наименование на групировката "Ислямска държава".

Работната група за прекратяването на враждебните действия в Сирия е провела заседание и ще има редовни заседания, добави Кери.

Високопоставени представители на Пентагона обсъдиха вчера с представители на руското министерство на отбраната сигурността на въздушните операции в Сирия. Разговорът се е състоял по видеовръзка, предаде Франс прес. През октомври беше сключено споразумение между САЩ и Русия за обмяна на информация за военните им полети в Сирия, целящо да се избегне сблъсък или конфликт между техни самолети. В него се предвиждат редовни дискусии между министерствата на отбраната за подобряване на процедурите за комуникация между въоръжените им сили, припомня АФП.

Държавният департамент на САЩ е доволен от спазването на примирието

Последните данни от Сирия за спазването на режима на прекратяване на огъня дават надежда, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Кърби добави, че засега няма взето решение за план за действия в случай на провал на преговорите за уреждане на сирийската криза. Обсъждани са алтернативни варианти, но САЩ продължават да се стремят към политическо решение, подчерта той. "Искаме план "А" да проработи", заяви той.

Вашингтон приема сериозно информацията от зоната на конфликта, добави Кърби. Той уточни, че има данни за нарушения, но отказа да съобщи точния им брой.

Данни за нарушения

По-рано високопоставен представител на сирийския Висш преговорен комитет (ВПК), който обединява ключови сирийски опозиционни групи, заяви че споразумението за прекратяване на враждебните действия, договорено между Москва и Вашингтон, е изправено пред пълен провал, защото сирийското правителство го нарушава, предаде Ройтерс.

Франция съобщи, че има данни за нападения срещу опозиционни сили в нарушение на споразумението, което влезе в сила в събота. Страните, подкрепящи мирния процес в Сирия, се срещнаха вчера в опит да изяснят ситуацията, добави агенцията.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че като цяло боевете са спрели, въпреки някои инциденти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят