САЩ искат да продължат и укрепят ядреното споразумение с Иран

Новият американски държавен секретар Антъни Блинкън

САЩ ще се стремят да продължат и укрепят споразумението между Иран и световните сили за ограничаване на иранската ядрена програма, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

В предварително записана реч на конференция в Женева под егидата на ООН за разоръжаването Блинкън каза: "Съединените щати запазват ангажимента си да бъде направено така, че Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие. Дипломацията е най-добрият начин за постигане на тази цел."

Президентът Джо Байдън заяви, че ако Иран започне отново "да спазва стриктно" сключения през 2015 г. пакт, и неговото правителство ще направи същото, допълни американският държавен секретар.

"В сътрудничество с нашите съюзници и партньори ние ще се стремим да продължим и укрепим Съвместния всеобхватен план за действие (ядреното споразумение) и да обърнем внимание и на други проблемни области като дестабилизиращото поведение на Иран в региона и разработването на балистични ракети и разпространението", заяви Блинкън.

"Иран трябва да изпълнява своите споразумения за гаранции с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и международните си задължения", добави той.

Тази новина, която съобщи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси на летището във Виена след посещение в края на миналата седмица в Иран, е потвърждение на това, че от утре Техеран наистина смята да ограничи сътрудничеството си с международния ядрен регулатор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?