САЩ изпращат 275 военни в Ирак

САЩ ще разположат до около 275 военни в Ирак, за да окажат подкрепа на американските представители в страната и на своето посолство в Багдад, след като сунитски джихадисти установиха контрол над северни и западни райони и настъпват към столицата, предаде Ройтерс.

"Тези сили ще бъдат разположени за защита на американски интереси и собственост, ако е необходимо, и са екипирани за бойни действия. Контингент ще остане в Ирак, докато ситуацията в областта на сигурността стане такава, че той повече не е необходим", се казва в уведомлението на американския президент Барак Обама до Конгреса.

Около 160 от тези военни вече са в Ирак, посочва Асошиейтед прес. Групата включва 50 морски пехотинци и над 100 войници от армията.

САЩ обмислят възможността за нанасяне на въздушни удари, за да помогнат на иракското правителство да отблъсне настъплението на ислямистките бунтовници, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Той каза още, че Вашингтон е "отворен за обсъждания" с Техеран, ако иранците могат да помогнат за спиране на насилието и възстановяване на доверието в иракското правителство. Попитан за евентуално военно сътрудничество между САЩ и Иран, Кери отговори, че "не изключва нищо, което би могло да бъде конструктивно".

На въпрос за възможността за нанасяне на въздушни удари Кери заяви: "Те не са единствената реакция, но определено могат да бъдат един от важните варианти."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят