САЩ може да бъдат "принудени да действат", ако няма общо решение за Сирия

Тръмп за Асад: С химическата атака прекрачи "червената линия"

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли, сн: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че режимът на Башар Асад е "прекрачил червената линия" с химическата атака в Идлиб и това е довело до промяна на отношението му към Сирия. Засега обаче не е ясно как администрацията на Тръмп ще реагира на смъртоносното нападение, при което загинаха най-малко 86 души, сред които повече от 20 са деца.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви от своя страна, че "всички опции са на масата", а посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заплаши, че може отделни държави да са "принудени да действат", ако така и не се стигне до общо решение на ООН за ситуацията в Сирия.

Газовата атака в Сирия е огромен политически риск

Президентът Башар Асад поема огромен политически риск, ако неговите сили стоят зад химическата атака, убила десетки хора в Северна Сирия, извършвайки открито военно престъпление, тъкмо когато администрацията на Тръмп и повечето западни лидери дадоха да се разбере, че те вече не си поставят като непосредствена цел неговото отстраняване.

Макар че Асад може да разчита на подкрепата на главните си съюзници - Русия и Иран, тази атака отново разпали международния гняв в момент, когато американският президент Доналд Тръмп все още е в процес на формулиране на политиката си спрямо Сирия.

Защо тогава е извършено това? Особено когато сирийските правителствени войски имат инициативата в 6-годишната гражданска война?

Още

Снощи Съветът за сигурност на ООН приключи без гласуване разискванията за химическото нападение в Сирия основно заради съпротивата на Русия, която е основният съюзник на Башар Асад.

Ники Хейли нарече сирийския президент Башар Асад "човек без съвест" и каза, че Сирия, Русия и Иран "нямат интерес да има мир". "Ако Русия бе изпълнила задълженията си, сирийският режим нямаше да разполага с никакви химически оръжия", каза Хейли.

В четвъртък британският външен министър Борис Джонсън коментира, че ООН трябва да приеме резолюция за Сирия преди там да бъдат предприети каквито и да било едностранни действия.

"Много важно е първо да се направи опит за приемане на резолюция в ООН. Не мога да разбера как някой в Съвета за сигурност може да не подпише инициатива, осъждаща действията на режима, който почти сигурно е отговорен за това престъпление", каза Джонсън.

Броят на убитите при предполагаемата химическа атака в Сирия вчера достигна най-малко 86. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, отбеляза, че сред загиналите са 30 деца и 20 жени. Очаква се броят на жертвите да нарасне, тъй като има десетки ранени и хора в неизвестност.

Атаката бе извършена в град Хан Шейхун, в северозападната провинция Идлиб, който е под контрола на бунтовници. Западът обвини сирийския режим, че неговите военновъздушни сили са използвали химическо оръжие при нападението. Дамаск и Русия отрекоха. Според тях отровният газ е изтекъл от поразен при атаката оръжеен склад на бунтовниците.

Тръмп: Атаката прекрачи "много, много линии"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече "ужасяващо" и "отвратително" нападението.

"Това е ужасно оскърбление за човечеството", каза Тръмп в Овалния кабинет, където прие йорданския крал Абдула Втори.

На въпрос как планира да реагира на нападението, за което обвинява сирийския президент Башар Асад, той отговори просто: "Ще видите". По думите му атаката е прекрачила "много, много линии".

Неговият предшественик Барака Обама беше заплашил Асад с въздушни удари, ако той използва химическо оръжие.

Промяната в позицията на Тръмп може да обтегне отношенията му с руския президент Владимир Путин, който подкрепя силно Асад.

Руският зам.-посланик в ООН Владимир Сафронков коментира от своя страна, че именно думи на предишния президент на САЩ Барак Обама са предизвикали подобни атаки в Сирия. Той визираше изявлението на Обама от 2012 г., че употребата на химически оръжия е "червена линия", чието пресичане ще бъде последвано от военни действия.

"Това решение послужи като отправна точка за бъдещи провокации от терористи и екстремистки структури чрез употреба на химически оръжия. Те целят да дискредитират официалния режим в Дамаск и да създадат претекст за използване на военна сила срещу суверенна държава", заяви Сафронков пред Съвета за сигурност на ООН.

Всичко опции са на масата

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви от своя страна, че "всички опции са на масата". Така той отговори на въпрос дали трябва да бъде възобновен призивът към сирийския президент Башар ал Асад да се оттегли от власт и да бъдат създадени "сигурни зони" в близкоизточната страна.

Той не влезе в подробности.

Пенс призова Русия да изпълни своите задължения по споразумението от 2013 г. и да елиминира химическите оръжия в Сирия.

Русия да преосмисли подкрепата си за Асад

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пък призова Русия да преосмисли подкрепата са за режима на сирийския президент, съобщи Франс прес.

"Смятаме, че е време руснаците да помислят наистина добре дали да продължат подкрепата си за режима на Асад", каза Тилърсън в едно от много редките си изявления пред журналистите в Държавния департамент.

По принцип много дискретният държавен секретар на САЩ, който ще посети Москва следващата седмица, даде да се разбере, че за него "няма никакво съмнение", че "сирийският режим под ръководството на Башар ал Асад е отговорен за тази жестока атака".

Тилърсън ще бъде на 11 и 12 април в Москва, където ще се срещне с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Кремъл предупреди Запада да не прави прибързани изводи

По-късно в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, заяви, че смъртоносната атака е "много опасно, чудовищно престъпление".

Той каза, че информацията за инцидента, предоставена от "Белите каски" не може да се смята за достоверна и затова руската страна не е съгласна с тези заключения. "Непосредствено след трагедията никой нямаше достъп до този район и затова всякакви данни, които са се оказали на разположение на американската страна или на нашите колеги от други страни, не може да се смятат за базирани на обективни факти", добави Песков пред журналистите.

Говорителят на Путин отбеляза още, че изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп за инцидента в Идлиб няма да повлияят на характера на отношенията между Москва и Вашингтон.

"Разногласия по текущи проблеми, включително и дълбоки разногласия, са за съжаление постоянен спътник на руско-американските отношения, особено през последните години. Затова даже такива съществени разногласия, като цялостната оценка на положението и причините за създалото се положение в Сирия, едва ли могат по някакъв кардинален начин да изменят духа и характера на нашите двустранни отношения", каза Песков.

Дамаск отново отрече да е отговорен за нападението

Сирийският външен министър Уалид ал Муалем от своя страна за пореден път отрче сирийската армия да е използвала химически оръжия.

"Отново подчертавам, че нашата армия не е използвала химически оръжия и няма да използва химически оръжия не само срещу гражданското население, а и срещу терористите", заяви Муалем на пресконференция в Дамаск.

По думите му Сирия се е присъединила през 2013 г. към Конвенцията за забрана на химическото оръжие и спазва своите задължения.

Той отхвърли обвиненията от западни лидери срещу Сирия, като каза, че не е логично сирийското правителство да използва такива оръжия по това време. Според него обвиненията са отправяни от страни, известни със своята враждебност. По думите му Израел има най-вече полза от тези обвинения.

Муалем каза, че не може да предвиди намеренията на САЩ в Сирия.

Попитан дали Сирия би приела международно разследване на предполагаемото химическо нападение, той отговори, че опитът от миналото "не е окуражаващ".

Споделяне

Още от Свят