САЩ обявиха списък с близките до Путин политици и олигарси, но засега без санкции

Според Путин "кремълският доклад" е "глупост", но не назова ответни мерки

САЩ обявиха списък с близките до Путин политици и олигарси, но засега без санкции

Американското министерство на финансите публикува дългоочаквания "кремълски доклад" – списък с имена на политици, висши държавни служители и бизнесмени, свързани с руския президент Владимир Путин. В списъка влизат общо 210 човека - 114 политици и държавни служители и 96 олигарси, за които се смята, че властта или богатството им са свързани с президента Владимир Путин.

"Законът за противодействие на противниците на Америка посредством санкции" изискваше от финансовото министерство на САЩ да определи висши политици и олигарси, изхождайки от близостта им до режима на Путин и материалното им състояние. Той даваше възможност за наказване на Русия за предполагаемата ѝ намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Включването в списъка не означава автоматично въвеждане на санкции и щетите засега са главно репутационни, но в бъдеще присъстващите в "кремълския доклад" могат да станат и обект на санкции. Докладът включва всички ръководители на администрацията на руския президент, неговите помощници и съветници, всички членове на правителството, ръководители на държавни и компании и бизнесмени, чието състояние по оценки на сп. "Форбс" съставлява не по-малко от 1 млрд. долара. Засекретената част описва подробно по какъв начин те са свързани с Путин и евентуалната им съпричастност към корупционна дейност.

В списъка попадат премиерът на Русия Дмитрий Медведев, енергийният министър Александър Новак, шефът на "Роснефт " Игор Сечин , ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, Андрей Костин, а също Алишер Усманов, Роман Абрамович, Евгений Касперски, Вагит Алекперов и пр.

САЩ засега се въздържат от санкции

Мнозина в Русия очакваха, че откритият доклад ще представи "пътна карта" за бъдещи санкции.

В същия ден, в който финансовото министерство внесе доклада, Държавният департамент на САЩ предпочете да не обявява нови санкции по отношение на страни и компании, които са сключили крупни сделки с руския отбранителен и разузнавателен сектор, макар че законът предписва нови санкции. Държавният департамент заяви, че законът и в момента сдържа продажбите на руския военно-промишлен комплекс.

Администрацията на президента Тръмп съобщи, че засега не смята да налага санкции на никого.

БиБиСи отбелязва, че списъкът не казва нищо, което досега не е било известно, но посочените лица в него на по-късен етап могат да станат обект на санкции. Ако това се случи, засегнатите няма да могат да пътуват зад граница или да имат достъп до банковите си сметки в чужбина. Не е изключено да бъдат замразени активи в чужбина и да стане нежелателно за чуждестранни политици, банки и официални лица да контактуват с тях.

В документа се казва, че включването на съответните имена "по никакъв начин не бива да се тълкува като налагане на санкции на тези лица или организации."

"Само по себе си" то не създава пречки и във взаимодействието с тях от американски или чуждестранни граждани, нито показва, че правителството знае за техни "злонамерени дейности".

Путин: В този списък са всички 146 млн. руснаци

Още преди да бъде публикуван, "кремълският доклад" предизвика бурна реакция от Москва, която го определи като "пряк и очевиден опит" за намеса в руските президентски избори през март т.г.

Във вторник, след като докладът стана факт, Путин заяви, че той е оскърбление за всички руснаци и ще навреди на двустранните отношения, но омаловажи влиянието му, защото бил празна заплаха.

По време на предизборно събитие в Москва, Путин се пошегува, че е обиден, задето не е в списъка. Той бе привестван с възгласи, смях и аплаузи, докато размахваше доклада, коментирайки го с поговорката: "Кучетата си лаят, керванът си върви".

"Що се отнася до самия списък – цялата администрация на президента, цялото правителство, целият бизнес...Зад всеки от тези хора и зад всяка от тези структури стоят редови граждани на нашата страна, трудови колективи, цели отрасли. Тоест, по същество всички ние, всички 146 милиона, попадаме в някакъв списък. Какъв е смисълът от тези действия, аз не разбирам", заяви Путин.

Включвайки Русия в санкционни списъци наред със Северна Корея и Иран, САЩ "едновременно с това искат от нас да участваме в решаването на севернокорейската ядрена програма и да помислим какво може да се направи по иранското направление", отбеляза Путин и допълни:"Нима това не е глупост?!"

По думите му "кремълският доклад" редуцира двустранните отношения между Русия и САЩ "до нула".

Москва засега ще се въздържи от ответни действия

"Очаквахме този списък и няма да крия, бяхме готови да предприемем съответните стъпки, при това сериозни, които биха свели отношенията ни съвсем до нулата. Засега обаче ще се въздържим от тези стъпки", заяви Путин.

"Това, разбира се, е неприятелски акт, той усложнява руско-американските отношения и вреди на международните отношения като цяло. Те трябва да решат за себе си какво искат. Ние знаем какво искаме - да градим дългосрочни, стабилни отношения, основаващи се на международното право", каза президентът.

Путин предупреди, че независимо от проявеното търпение по много въпроси, Русия няма да отстъпва до безкрай и призова повече да не се отделя повече време на "кремълския списък", понеже, както каза, "кучето лае, а керванът си върви".

Руският премиер Дмитрий Медведев също шеговито коментира пред ТАСС списъка на САЩ, като в отговор на въпрос на агенцията отбеляза, че ако някой министър го няма в списъка, това е повод той да се оттегли.

Кой влиза в списъка?

В списъка личат имената на премиера Дмитрий Медведев, министъра на енергетиката Александър Новак, шефа на "Роснефт " Игор Сечин , ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, както и ръководството на президентската администрация.

Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, началникът на Генщаба на Въоръжените сили ген. Валерий Герасимов, главният прокурор на Русия Юрий Чайка, директорът на Федералната служба за охрана Дмитрий Кочньов и други. 

Алишер Усманов, Роман Абрамович, Евгений Касперски, Вагит Алекперов, Олег Дерипаска, Михаил Прохоров, Аркадий и Борис Ротенберг, Алексей Мордашов и Владимир Потанин са сред най-познатите имена на олигарси в списък. 

В петък САЩ обявиха разширяване на отделния списък със санкции заради събитията в Украйна. В него беше и компания доставчик на основното оборудване на замразения проект АЕЦ "Белене".

Навални приветства списъка, но има въпроси 

Руският опозиционен водач Алексей Навални оцени публикувания списък като добро начинание.

Навални, станал известен с разследванията си за корупцията във висшите етажи на властта, писа в Туитър, че се радва, че "тези хора са официално признати на международно равнище за мошеници и крадци". 

В разследванията си той е разкривал близките връзки между висшите правителствени кръгове и някои от милиардерите в американския списък.

В същото време опозиционерът попита защо в списъка са включени руски бизнесмени, които очевидно нямат връзки с правителството като основателя на търговската верига "Магнит" Сергей Галицки и създателят и президент на търсачката "Яндекс" Аркадий Волож. Двамата са известни като хора, изградили своя успешен бизнес без каквато и да било правителствена подкрепа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?