Вашингтон наложи санкции срещу "готвача на Путин" и руската фабрика за тролове

Вашингтон наложи санкции срещу "готвача на Путин" и руската фабрика за тролове

Съединените щати наложиха нови санкции срещу Русия, които са най-забележителното действие на Вашингтон срещу Москва откакто Доналд Тръмп стана президента на САЩ. Заради руската намеса в американските избори през 2016 г. и кибератаките срещу САЩ, санкции са наложени на срещу руски граждани и организации, включително разузнавателните служби на страната.

Мерките са насочени срещу 19 руски граждани и 5 организации, сред които са Федералната служба за сигурност (ФСС) и Главното разузнавателно управление (ГРУ), съобщи министерството на финансите във Вашингтон, цитирано от Ройтерс. 

Сред санкционираните личности е руският бизнесмен Евегений Пригожин, известен като "готвача на Путин", който вече бе обвинен в САЩ за намеса в президентските избори през 2016 г. чрез армия от тролове.

Санкционирана е и руската Агенция за интернет изследвания, която е по-известна като фабриката за тролове.

Санкциите са първото приложение на новия закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции". Санкционираните лица няма да могат да пътуват до САЩ, активите им в страната ще бъдат замразени, а американски лица и компании няма да могат да правят сделки с тях.

Въпросните лица и организации са наказани заради "зловредна киберактивност, включително намеса в изборите в САЩ през 2016 г., деструктивни кибератаки и прониквания в критична инфраструктура", се казва в съобщението на финансовия министър Стив Мнучин.

По думите му "конкретните санкции са част от по-широки действия за справяне с идващите от страна на Русия престъпни атаки“.

Освен това Мнучин съобщи, че се подготвят още санкции срещу руски правителствени служители и олигарси.

Обявяването на санкциите дойде след продължително забавяне, което предизвика въпроси за готовността на Тръмп да се изправи срещу Москва. Той бе критикуван и от демократите, и от републиканци, че не наказва Москва.

Миналия месец американската прокуратура обвини тринайсет руснаци и три руски юридически лица като съучастници в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Според обвиненията, издадени от службата на специалния прокурор Робърт Мълър, руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят