САЩ въведоха санкции срещу руски олигарси и компании

Русия твърди, че целта била да я изтласкат в световния оръжеен пазар

Виктор Векселберг и Олег Дерипаска

САЩ обявиха нови широкообхватни санкции срещу руски олигарси, компании и правителствени служители, свързани с руския президент Владимир Путин. Това е едно от най-радикалните действия на администрацията на Доналд Тръмп за наказване на Русия заради "атаките ѝ срещу западните демокрации", включително намесата ѝ в американските избори през 2016 г., предаде Ройтерс.

Американското финансово министерство съобщи в петък, че новият списък SDN (Specially Designated Nationals) включва 26 човека и 15 компании.

С мерките, предприети под натиск на Конгреса на САЩ, се замразяват активите в САЩ на олигарси като алуминиевия магнат Олег Дерипаска; сенаторът Сулейман Керимов, чиято фамилия контролира най-голямата руска компания за производство на злато "Полиус"; бизнесменът Кирил Шаламов, за когото според САЩ е омъжена една от дъщерите на Путин.

В първата реакция на Москва обаче се подчертава присъствието на държавната оръжейна компания "Рособоронекспорт" в "черния списък", което показвало целта на САЩ да изтласкат Русия от световния оръжеен пазар.

"Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити", заяви американският финансов министър Стивън Мнучин. Той обвини руското правителство в "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна".

Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, "което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение" Русия също така "се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност", каза Мнучин.

Санкционирани са контролираните от Дерипаска промишлена група "Базов елемент" и влизащият в нея машиностроителен холдинг "Руски машини", компанията "Би-файнънс", групата "Ен+", компанията "Евросибенерго", компанията "Русал", "Група ГАЗ", и агрохолдингът "Кубан". Санкции са наложени и на компанията "Газпром бурение" и групата "Ен Пи Ви енджиниъринг" на Игор Ротенберг, компанията "Ладога мениджмънт" на Кирил Шамалов и ГК "Ренова" на Виктор Векселберг.

Санкционирани са и компаниите "Рособоронекспорт" и "Руска финансова корпорация".


Кирил Шамалов е женен на дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова, отбелязва ДПА.

САЩ заявиха, че благосъстоянието на Шамалов рязко се е подобрило след сключването на този брак и година по-късно той е могъл да вземе кредит от над 1 милиард долара от държавната "Газпромбанк", присъединявайки се към "редиците на милиардерския елит около Путин".

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп от началото на мандата е наложила санкции на 189 физически и юридически лица от Русия или свързани с нея в рамките на различни санкционни програми, съобщи представител на администрацията.

От тях 136 физически и юридически лица са санкционирани заради ситуацията в Украйна.
Вашингтон санкционира руски лица и за сътрудничество със Северна Корея и в рамките на "закона Магнитски", както и на глобалната му версия срещу лица, замесени в корупция и нарушения на човешки права.


Санкции са наложени и на 17 топ мениджъри на държавни компании, сред които шефът на "Газпром" Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев и др.

Константин Косачев, председател на комисията по международни отношения в горната камара на руския парламент, заяви, че санкциите са безпочвени и неприятелски, съобщи Интерфакс.

Наказателните мерки имат потенциал да ударят руската икономика, особено финансовия и енергийния сектор. Санкциите са част от усилията на Вашингтон да държи Русия отговорна за намесата ѝ в изборите в САЩ, каквато руските власти отричат.

Американските разузнавателни агенции твърдят, че Русия е ползвала редица способи – от хакерски атаки до пропаганда, в усилията си компрометира кандидат-президента на демократическата партия Хилари Клинтън, работейки в услуга на Тръмп. Самият Тръмп отрича неговият предизборен щаб да е бил в заговор с Москва.

Американският президент е подложен на ожесточени критики – включително от съпартийци от Републиканската партия, че прави твърде малко, за да накаже Русия за намесата ѝ в изборите в САЩ, агресията ѝ в Украйна и подкрепата ѝ за режима на Башар Асад в Сирия.

Новите мерки, наложени въз основа на закон, приет миналата година от Конгреса на САЩ, са ясен знак, че всеки, който е в активни отношения с руското държавно ръководство и има доминираща позиция в руския бизнес, може да бъде санкциониран.

Подборът на засегнатите варира от роднини на семейството на Путин и видни олигарси до регионални ръководители. Списъкът е толкова широк, че някои от имената в него изглеждат случайно попаднали, отбелязва "Файненшъл таймс", допълвайки, че по същия начин звучат и мотивите на правителствения акт.

Представители на администрацията на Тръмп напомниха, че президентът няколко пъти е показал ясно, че САЩ се стремят към "по-добри отношения с Русия". Администрацията е казала ясно, че вратата за диалог е отворена, заяви високопоставен служител.

Той посочи, че милиардерите, на които са наложени санкции, имат възможност да издействат тяхното снемане, като използват влиянието си за натиск върху Кремъл, който е избрал "многократно да се намеси в демократичните процеси у нас и на нашите съюзници".

"Мисля, че е важно в днешното съобщение да се види послание и това послание е, че действията имат последствия", казва още официалният американски представител.

Той допълва, че санкциите са били дискутирани с ЕС и че САЩ ще работят с ЕС, за да смекчат всички непреднамерени последствия в резултат на санкциите.

Руската държава ще осигури подкрепа за санкционираните държавни фирми

Междувременно руското правителство обяви, че руските държавни фирми, срещу които САЩ обявиха санкции, ще получат допълнителна държавна подкрепа.

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров освен това предупреди, че ще има административни наказания за руски компании, които откажат да работят със санкционираните фирми, предаде ТАСС.

Целта е изтласкването ви от световния оръжеен пазар

Включването на "Рособоронекспорт" в списъка от санкции на САЩ има за цел изтласкването на Русия от световния оръжеен пазар, заяви представител на руската държавна корпорация "Ростех", в която влиза "Рособоронекспорт".

"Проучваме документа и още не сме направили окончателни изводи. Фактът обаче, че на мушка е взет "Рособоронекспорт" потвърждава истинската цел на санкциите. Всички тези гръмки слова и обвинения са само предлог да бъде изтласкана Русия от световния оръжеен пазар. Грубо и прагматично. Това е чиста проба недобросъвестна конкуренция", заяви той.
Председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин сравни санкциите на САЩ с терористични методи, предаде ТАСС.

"Съдейки по всичко, американците ще използват, с извинение за грубия израз, методите на терористите, а именно ще "убиват заложници". От този кремълски списък те ще изваждат по няколко души като "заложници" в кавички, за да видят останалите, че и тях това ги чака, ако не почнат да се държат подходящо. А подходящото поведение от тяхна гледна точка е, меко казано, да убеждават политическите власти в Русия, че тя трябва да се държи другояче", заяви той.

Шохин отбеляза, че в Русия има компании, които имат активи в чужбина, включително и в САЩ. Според него предприемачите, чийто бизнес помага за развитието на икономиката на САЩ, не са застраховани срещу включването им в санкционния списък.
Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че новите санкции на САЩ няма да прекъснат контактите на Москва с Вашингтон.

Санкционираните физически и юридически лица ще намерят начини да компенсират наложените им ограничения, каза Патрушев след заседание на Съвета за сигурност.
Ставащото създава "добър потенциал за икономическо сътрудничество с други страни", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес