САЩ одобриха тест за коронавируса, който да се ползва у дома

САЩ одобриха тест за коронавируса, който да се ползва у дома

Американското управление за лекарствата обяви, че разрешава пускането в продажба на първи тест срещу коронавирус, който ще може да се ползва вкъщи и да е без рецепта, предаде Франс прес.

Тестът може да покаже наличието на вируса за 20 минути. Той ще се продава за 30 долара. Решението за пускането му в търговската мрежа е важен етап в борбата срещу Covid-19, заяви шефът на Управлението Стивън Хан.

Тестът е произвеждан от компанията, базирана в Калифорния - Елюм. Тя предвижда да пусне на пазара през януари три милиона бройки, а после още допълнителни милиони бройки в идните месеци.

Тестът е антигенен, което означава, че засича молекула, която се намира на повърхността на коронавируса. Пи си ар тестовете търсят генетичния материал на вируса.

Според Управлението тестът е идентифицирал правилно 96 от положителните проби и 100 процента от отрицателните проби при хора със симптоми.

Резултатите се дават чрез приложение, което иска от потребителите техния пощенски клон и датата на раждане, за да бъдат прехвърлени данните на здравните власти.

За разработване на теста компанията е получила 30 милиона долара от Националните институти по здравеопазване на САЩ.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?