САЩ повдигнаха обвинения срещу Хуавей, компанията ги отхвърли

САЩ повдигнаха обвинения срещу Хуавей, компанията ги отхвърли

Американското министерство на правосъдието оповести два обвинителни акта срещу китайската компания Хуавей текнолъджис (Huawei Technologies), няколко от подразделенията ѝ и нейния финансов директор Мън Ванчжоу по две отделни дела.

Хуавей е обвинена в редица престъпления - от банкови и финансови измами до възпрепятстване на правосъдието и заговор за кражба на търговски тайни от компанията Ти-мобайл Ю Ес (T-Mobile US Inc.), съобщи Ройтерс.

Обвиненията засилват натиска върху Хуавей, най-големия производител на телекомуникационна техника в света, от правителството на САЩ, което се опитва да попречи на американските компании да купуват рутери и суичове от Хуавей и притиска съюзниците си да направят същото.

На пресконференция изпълняващият длъжността министър на правосъдието на САЩ Матю Уитакър изрази благодарност към канадските власти, които задържаха финансовия директор на Хуавей през декември във Ванкувър. Уитакър съобщи, че в момента САЩ действат за екстрадицията на Мън Ванчжоу.

От своя страна Хуавей отхвърли обвиненията, предаде Франс прес. Технологичният гигант отрече да е извършил каквато и да било кражба на технологии или да е нарушил по някакъв начин санкциите срещу Иран.

"Хуавей е разочарована да научи обвиненията", които ѝ бяха повдигнати, каза компанията в изявление, получено от Франс прес. Китайският технологичен гигант отрече да е извършил нещо нередно, увери, че не е знаел за "осъдителните действия" на финансовата си директорка Мън Ванчжоу, и изрази убеденост, че "американските съдилища ще стигнат до същото заключение".

По-рано днес китайското министерство на външните работи също разкритикува обвиненията. То призова Съединените щати да прекратят "необоснованото отстраняване" на китайски компании, включително на "Хуавей", и да отменят заповедта за арест на Мън. "Зад всичко това стоят политически сметки, политически манипулации", каза говорителят на министерството Гън Шуан, цитиран от Франс прес.

Той даде да се разбере, че Китай ще защитава решително законните интереси на своите компании.

Обвиненията срещу Хуавей в САЩ са "несправедливи и неморални", заяви Вън Ку, високопоставен представител на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят