Според британското киберразузнаване рисковете с Хуавей в 5G мрежите могат да се ограничат

Според британското киберразузнаване рисковете с Хуавей в 5G мрежите могат да се ограничат

Британският Национален център за киберсигурност, който се занимава с киберразузнаване, смята, че е възможно да се ограничат рисковете, свързани с използването на оборудване за мрежи от пето поколение на китайския телекомуникационен гигант Хуавей. Това съобщи Франс прес, като се позова на информация на в. "Файненшъл таймс".

Според изданието, което се позовава на два информирани източника, службата за киберразузнаване смята, че има няколко начина за управление на рисковете, които представлява Хуавей при изграждане на пет джи мрежи във Великобритания. В информацията не се навлиза в детайли какви са начините за управление на рисковете.

Изводите на киберразузнаването би трябвало да изиграят роля при взимането на решение от британското правителство през март или април дали да се използва оборудване на Хуавей в мрежите от пето поколение.

Изводите на британската служба са в противоречие с усилията на САЩ против развитието на Хуавей в западните страни, отбелязва Франс прес. Вашингтон смята, че китайската компания може да има връзки с китайските разузнавателни служби. Хуавей, един от най-големите световни доставчици на мобилно оборудване и мобилни услуги, отрича да има нещо общо с шпионаж.

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън миналия декември изрази силно безпокойство от участието на китайския технологичен гигант в британската мрежа от пето поколение.

Във Великобритания най-големият мобилен оператор Би Ти обяви, че изтегля оборудването на Хуавей от мрежите си от трето и четвърто поколение. Неговият конкурент Водафон
преустанови временно закупуването на оборудване на Хуавей за инфраструктурата си в Европа.

Миналата година няколко страни, сред които Австралия, Нова Зеландия и САЩ, забраниха на китайската компания да участва в изграждането на пет джи мрежи.

Европейски страни, Япония и Канада продължават да оценяват рисковете, свързани с използването на продукти на китайската марка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят