САЩ са разочаровани от българската блокада. В Скопие очакват пробив пролетта

"Разговорите за присъединяване към ЕС не трябва да се превърнат в преговори с България", смята външният министър Османи

САЩ са разочаровани от българската блокада. В Скопие очакват пробив пролетта

Българската блокада на преговорите за присъединяване в Северна Македония към Европейския съюз продължава да е основна тема в политическия живот на югозападната ни съседка, която се надява на бърз пробив с помощта на САЩ и европейски държави. 

Въпреки че засега няма сигнали за възможно бързо решаване на въпроса, в Скопие допускат, че все пак може да се стигне до пробив пролетта. За целта продължават совалките до Брюксел.

САЩ пък потвърдиха за пореден път, че са разочаровани от българското решение, което може да е в интерес на Русия и Китай. 

Преговорите за ЕС не трябва да са само с България 

Разговорите за присъединяване към ЕС не би трябвало да се превърнат в преговори с България, каза министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю за гръцкия вестник "Вима", цитирано от БТА.

Той е добавил, че разговорите за превъзмогване на различията със София продължават, отбелязва в. "Нова Македония", цитиран от БТА.

Османи е изтъкнал, че европейската идея е вдъхновение за решаване на горчивите въпроси в региона, а Република Северна Македония представлява светъл пример. 

Не съществува силна Европа без силни Балкани. Стабилизацията на ЕС може и трябва да се осъществи заедно с европейската стабилизация на Балканите, заявил министърът.

Македонците ще преговарят в Брюксел 

Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи ще бъдат тази седмица на работно посещение в Брюксел, където ще осъществят среща с министъра на външните работи на Португалия Аугущу Сантуш Силва. 

В рамките на посещението са предвидени срещи с представители на институциите на ЕС, предвидени са срещи и с външни министри от страните-членки на ЕС, съобщи "Независен весник". 

Най-големите рискове, които може да донесе ветото на България в страната, са ненужно похабеното време и евроскептицизмът сред гражданите, но това е пътят и ние ще продължим с реформите, е заявил премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от "Слободен печат".

Португалското ротационно председателство на ЕС коментира, че очаква до юни месец да започнат преговори със Северна Македония, което означава, че София трябва да се съгласи с преговорната рамка.

Засега обаче няма сигнали от българска страна, че това е възможно. 

В неделя вицепремиерът Красимие Kaракачанов каза, че Скопие очаква при смяната на властта в САЩ да натиснат България, но това няма да стане. 

"Недейте да лежите на тази кълка. Вземете си свършете работата. Спрете да възпитавате младите поколения в омраза към българите, защото сме един народ", посочи Каракачанов пред Нова телевизия. 

Миналата година България блокира началото на преговорите на Скопие с ЕС, като не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония. Скопие отказа да се съобрази с българските изисквания и да подпише нов документ към неработещия Договор за добросъседство от 2017 година. София не успя да убеди и всички страни членки в правотата на претенциите си към Скопие и така те не бяха заложени в рамковата позиция.  

Пробив тази пролет  

Лидерът на "Демократичния съюз за интеграция" Али Ахмети твърди, че спорът с България ще се реши тази пролет, пише в заглавие "Независен весник".

 В интерес и на Вашингтон, и на Брюксел е да се реши този въпрос. През тези 20 години нито веднъж не съм бил разочарован от техните постъпки. Аз съм оптимист, че този проблем ще се реши още в ранна пролет, заявява Ахмети в предаваното "Политика" на местната гостиварска телевизия ТВ "Глоби". 

Според него решението ще дойде преди парламентарните избори в България.

Преди това обаче от македонското правителство казаха, че до изборите у нас смятат "да си починат" от България и да пазят дистанция, за да не бъдат използвани в предизборната кампания.

САЩ не приемат ветото на България 

На този фон американският посланик в Скопие Кeйт Мaри Бърнc каза в интервю за рaдиo Vоiсе оf Аmеriса, че САЩ са разочаровани от българското решение. 

"Рaзoчaрoвaни cмe oт вeтoтo нa Бългaрия пo рeд причини, зaщoтo вярвaмe, чe Ceвeрнa Мaкeдoния e билa гoтoвa дa зaпoчнe прoцeca нa oтвaрянe и зaтвaрянe нa глaви c EC", посочи Кeйт Мaри Бърнс, цитирана от агенция "Фокус". 

Тя предупреди, че имa държaви, кoитo нe "cпoдeлят eднaкви виждaния зa Ceвeрнa Мaкeдoния в Eврoпa и кoитo нe cпoдeлят цeннocтитe нa Eврoпa кaтo cвoбoднa и oбeдинeнa, къдeтo имa трaeн мир и cтaбилнocт". 

"Тe мoгaт дa ce oпитaт дa изпoлзвaт cитуaциятa зa cвoя cтрaтeгичecки интeрec. Яcнo e, чe Руcия и Китaй нe cпoдeлят тaзи визия и миcля, чe тoвa e нeщo, кoeтo вceки трябвa дa имa прeдвид. Eтo зaщo e ocoбeнo вaжнo прoцecът нa приcъeдинявaнe към EC дa прoдължи нaпрeд възмoжнo нaй-бързo", каза посланикът на САЩ в Скопие. 

Споделяне

Още по темата

Още от България