Страните от ЕС с "особен интерес" какво прави Скопие за решаване на проблемите с България

Заев иска диалога да продължи, но не води преговори за идентичността и езика

Страните от ЕС с "особен интерес" какво прави Скопие за решаване на проблемите с България

Посланиците на страните членки на ЕС в Република Северна Македония са проявили особен интрес какво прави Скопие за решаване на отворените въпроси с Република България, поради които не бе постигнат консенсус за преговорната рамка за Северна Македония в Брюксел, това съобщава вестник "Слободен печат".

Те са се срещнали с премиера Зоран Заев, като по време на разговорите общото мнение е било, че  процесът трябва да продължи възможно по-бързо и да завърши със старт на преговори на страната с ЕС, съобщиха от македонското правителство.

Премиерът Заев е посочил, че за Република Северна Македония е важно да продължи диалога с България в духа на взаимно уважение и чрез реализацията на Договора за приятелство чрез по-интензивно сътрудничество в различни сектори.

"В същото време оставаме твърдо решени по определени въпроси, които са нашите червени линии, като македонската идентичност и македонския език. Не водим преговори за тях", посочил Заев.

България твърди, че няма претенции за идентичността, но има изискване за езика. България вече обясни, че има три основни изисквания за да одобри преговорната рамка на Северна Македония: добросъседските отношения да бъдат критерий за членството на Северна Македония в Европейския съюз, да се използва официалното конституционно име Република Северна Македония, а не краткото Северна Македония и формулировката за езика да бъде "официалния език" на страната-кандидат, а не "македонския език".

"Единодушната подкрепа на посланиците на страните-членки на ЕС за ясната перспектива на Северна Македония като член на ЕС на срещата е най-силната мотивация за нашите реформи да донесем европейските ценности у дома", посочил още Заев.

Кога ще има развитие? 

От македонското правителство вече казаха, че до изборите у нас смятат "да си починат" от България и да пазят дистанция, за да не бъдат използвани в предизборната кампания.

В същото време португалското ротационно председателство на ЕС коментира, че очаква до юни месец да започнат преговори със Северна Македония, което означава, че София трябва да се съгласи с преговорната рамка.

Това обаче изглежда малко вероятно на фона на обществената подкрепа в България за по-твърд курс към Скопие.

България настоява към яловия договор от 2017 година да се подпише нов документ, засягащ езика на омразата, историческите спорове и други въпроси, но Скопие отказва. 

Македонската опозиция се надява на подкрепа от Орбан 

На този фон председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и заместник-председателят на партията Александър Николоски имаха среща в Будапеща с премиера на Унгария и председател на партията Фидес Виктор Орбан и работна закуска с унгарския външен министър Петер Сиярто, съобщава "Независен весник".

На срещата Мицкоски е говорил за блокираната европейска интеграция на неговата страна и е поискал помощ от Унгария. В разговора с Орбан са били констатирани отличните приятелски отношения, които съществуват между сестринските партии ВМРО-ДПМНЕ и Фидес.

На работната закуска с министъра на външните работи на Унгария е станало дума за стратегическите приоритети на страната, свързани с членството на Република Северна Македония в Европейскя съюз.

Предшественикът на Мицкоски на лидерския пост във ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер - Никола Груевски, се укри от съдебно преследване в родината си, именно като потърси убежище в Унгария.

ВМРО-ДПМНЕ оказва силен натиск върху правителството на социалдемократа Зоран Заев и дори организира улични протести срещу каквито и да е отстъпки към България. 

Споделяне

Още по темата

Още от България