САЩ ще позволят на 8 страни да продължат да купуват ирански петрол

Вашингтон планира и хуманитарни изключения след възстановяването на санкциите срещу Иран

САЩ ще позволят на 8 страни да продължат да купуват ирански петрол

Администрацията на Доналд Тръмп обяви в петък възстановяването на санкциите срещу Иран, но освободи 8 страни от тях и планира хуманитарни изключения, съобщиха световните агенции.

Съединените щати са изключили от антииранските санкции проектите, осигуряващи енергийна сигурност и независимост на Турция и ЕС от Русия и Иран.

САЩ са се съгласили да позволят и на Япония, Индия и Южна Корея да продължат да купуват ирански петрол, съобщи Блумбърг.

Агенцията не посочва всички страни, които могат да получат изключение. Според нейни източници обаче в замяна те ще трябва да свият вноса на петрол, за да не допринасят за вдигане на цените на петролния пазар.

Списъкът на всички държави се очаква да бъде публикуван в понеделник.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обясни, че временните изключения се правят само защото тези страни са направили значително съкращаване на вноса на ирански петрол и са проявили сътрудничество по много други въпроси, а също така са направили важни стъпки да се сведат до нула приходите на Иран от износ на петрол.

По думите му Вашингтон е успял да постигне намаляване на износа на ирански петрол с 1 милиона барела дори и без възстановяването на енергийните санкции.

Освен това САЩ ще направят хуманитарни изключения от антииранските  санкции, включително за закупуване на медикаменти от Техеран.

Санкциите са част от икономическия натиск, който САЩ оказват върху Техеран, след като президентът Доналд Тръмп изтегли страната си от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година.

Европейските държави, начело с Франция, Германия и Великобритания, обаче искат да продължат търговията с Иран, противопоставяйки се на Вашингтон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?