Съветът на ЕС отчете подобряванена отношенията на Варшава с Еврокомисията

Екатерина Захариева

Радостни сме, че има голямо подобрение в отношенията между Европейската комисия и Полша. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на пресконференция след сутрешната част от заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси, предаде БТА от Брюксел.

Захариева отбеляза, че участниците в заседанието са насърчили продължаването на диалога с Варшава. Министрите са били запознати с предложението на ЕК за задействането на чл. 7 от договора на ЕС срещу Полша, който предвижда отнемане на правото на глас при обсъждането на общите решения.

Обстановката днес е различна със смяната на полския премиер, имаме диалог, но от това би имало полза, само ако се постигнат резултати, коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Той уточни, че предложението на ЕК за действия срещу Варшава е получило широка подкрепа в Съвета на ЕС.

Тимерманс поясни, че независимостта на съдебната система е съставна част от осигуряването на върховенство на закона. Не поставяме под въпрос правото на държавите в ЕС да организират съдебната си система, но нуждата от реформа на системата никога не е извинение за налагането на политически контрол и премахването на независимостта, посочи той. Комисията предложи задействане на чл. 7 заради предприетите в Полша законови промени, свързани с действието на правосъдната система.

Тимерманс съобщи, че ЕК не предвижда да представи сходно предложение срещу Румъния, защото диалогът с Букурещ е в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Той добави, че следващата седмица ще посети Румъния. Тимерманс призова румънските власти да изминат и "последната отсечка от маратона" по механизма, за да може комисията да изпълни намерението си да премахне докладите за наблюдение. Няма срок за отпадане на механизма, това не става от само себе си, румънците трябва да приложат препоръките на ЕК, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа