Съветът на Европа повтори: България да гарантира независими разследвания срещу главния прокурор

сн. БГНЕС

България трябва да подготви нови законодателни и, ако е необходимо, конституционни промени, за да гарантира ефикасни разследвания, надеждни механизми срещу безнаказаността, както и да осигури независими разследвания срещу главния прокурор. Това заяви в комюнике Съветът на Европа, предаде БТА.

Решението бе взето на последната редовна среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа, на което бе разгледан въпросът за прилагането на решения на Европейския съд по правата на човека.

Комитетът обсъди напредъка на България по прилагането на група от решения на съда, които от няколко години се очаква да бъдат изпълнени.

Решенията подчертават системен проблем с неефикасни наказателни разследвания в България и липса на гаранции за независимостта на наказателни разследвания, отнасящи се до главния прокурор и други високопоставени представители, близки до него или до нея.

Комитетът приветства приемането на мерки, изключващи автоматичното отстраняване на съдии след повдигнати обвинения в престъпления. Той изразява и задоволство, че направени по-рано предложения, които са щели да застрашат независимостта на председателите на двете върховни съдилища в България, не са били приети.

Въпреки това, по отношение на разследванията, засягащи главния прокурор, комитетът отбелязва, че нито законодателните предложения от декември 2019 г., нито последвалото решение на Конституционния съд от юли 2020 г. не гарантира истинска независимост .

Комитетът смята освен това, че същото се отнася и за сегашния проект за нова конституция.

Комитетът призова българските власти да подготвят нови законодателни и, ако е необходимо, конституционни промени, за да уредят този въпрос. Той ги насърчава да черпят вдъхновение от съответните препоръки на Венецианската комисия на Съвета на Европа.

Отправя се призив за нови мерки, които да позволят съдебен контрол в случаи на отказ от страна на прокурори да започнат разследване, като същевременно се избегне отварянето на прекалено много допълнителна работа за съдилищата и прокурорите.

Комитетът на министрите иска от българските власти редовно да предоставят информация за работата си по законопроекта за конституционни реформи.

Взето е решение за ново разглеждане на тази група казуси на среща през март 2021 г., която ще бъде посветена на прилагането на решенията на Европейския съд по правата на човека.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?