Евродепутатката Клеър Дейли: Думата "бандит“ е подходяща за Борисов и Гешев

Андрей Новаков (ГЕРБ) я обяви за комунистка и опита да отклони въпрос за къщата в Барселона с нападкa към журналист

Клеър Дейли

"Убедена съм, че думата "бандит", която употребих, е използвана на място. От това, което съм чела и видяла, има неоспорими доказателства, че тези хора (Бойко Борисов и Иван Гешев – бел.ред.) са нарушили върховенството на закона. Българските граждани са прави в това да искат тяхната оставка", каза евродепутатката от Ирландия Клеър Дейли в интервю за бТВ. 

"Запознах се с България през опита на ирландци, които се сблъскаха с корупционни сделки в курортен комплекс, когато купуваха имот преди няколко години. Когато се присъединих към Европарламента, продължих да се информирам за страната. Научих за редица скандали, включващи главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов", каза тя.

"Скандалът "Апартаментгейт" е един от примерите. Снимките на Борисов с парите и пистолета, както и всички скорошни случки, които разпалиха скандалите. Няма нужда да ви казвам какви са те. Вие живеете с тях".

Преди ден Клеър Дейли, която е част от Европейска обединена левица/Северна зелена левица), призова Европейката комисия да "спре парите на тези бандити", визирайки управлението в София.

Тя остро критикува еврокомисарката за ценностите и прозрачността Вера Йоурова по време на дебат за върховенството на закона у нас в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента – LIBE. Тогава тя каза, че "ако ЕК наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в ЕС". 

В началото на октомври пък се очаква да има дебат и в пленарната зала на Европейския парламент за върховенството на закона България.

"Писна ми ЕС да не предприема действия"

"Писна ми ЕС да не предприема действия срещу тях. Като депутат в Европарламента чувам за проблеми с върховенството на закона в Полша, в Унгария... България е най-бедната страна в ЕС. Милиони от данъци се наливат в страната, но те не достигат до хората", допълни тя.

Според нея нито дума не се казва за това в Европа.

Тя посочи, че или Европейската комисия не е сигурна какво се случва в България, или знае, но заради това, че премиерът Борисов е свързан с ЕНП, канцлера Ангела Меркел и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен е готова да си затвори очите.

По думите ѝ е вдъхновяващо, че хората са на улицата повече от 60 дни. Клеър Дейли смята, че само гражданите могат да решат проблемите и са тези, които оказват натиск върху ЕС.

"Малко се говореше за България в Европа, но сега всички говорят за вас. Поздравявам хората на площада и им пожелавам всичко най-хубаво", каза тя.

В петък евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков отхвърли критиките ѝ, като каза пред бТВ, че "евродепутати от Ирландия, членове на групата на комунистите, които не знам кога са идвали в България, които изразиха тревогата си от протестите у нас…".

Сега  Дейли му отговори:

"Никога не съм била член на комунистическа партия, но съм горд привърженик на лявата идея. Много от олигарсите и хората, които са облагодетелствани и с власт, са произлезли от бившата комунистическа партия в България".

Новаков: Странно ми е да гледаме на Брюксел като на класния ръководител

"Подобни дебати в европарламента има за всички страни и това не е нещо историческо", коментира от своя страна евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

Създава се едно усещане, че извън София, големият брат някъде е седнал да заседава – да видим дали ще ни поощри или ще ни накаже, в зависимост от това дали сме били послушни или не", посочи той.

Трябва да имаме самочувствие на пълноправен член на ЕС, добави Новаков.

Според него едно абсолютно рутинно заседание на Комисията за права и свободи е представено като изслушване, на което са привикали някой да му се скарат.   

"Еврокомисари идват непрекъснато в ЕП и участват във всички комисии постоянно на всякакви теми. България не е първата държава, която е обсъждана в тази комисия, няма да бъде и последната", отбеляза Андрей Новаков.

"Странно ми е да гледаме на Брюксел като на класния ръководител, който ще ни каже дали сме слушали или не. Трябва да се държим със самочувствие и достойно, каквото и да се случва в европейския парламент. Критиките са полезни, но да го представяме като катаклизъм, след който България няма да съществува, само ни потиска", смята евродепутатът.

"Оттук нататък механизъм за наблюдение ще има във всички европейски страни. Доклад за България не се готви", заяви той.

Новаков с нападки към водещия при въпрос за къщата в Барселона 

В същото време Андрей Новаков се опита да избяга от въпрос на водещия на сутрешния блок на бТВ Антон Хекимян за т. нар. къща в Барселона и за скандалните записи с гласа на премиера Бойко Борисов с нападки към телевизията.

"Аз нямам пред себе си аутокю и слушалки", каза Новаков, намеквайки, че някой друг казва на Хекимян какво да го пита.

Водещият показа какво пише на аутокюто -  "Ангел Кунчев - студио" - следващият гост в предаването.

"Правите внушения с реплики към мен, че нещо пишело на аутокюто. Аз не виждам какво пише в аутокюто, вие виждате ли", попита Хекимян.

Споделяне

Още по темата

Още от България