Съюзът на съдиите не успя да убеди нито един съдия да се кандидатира за главен инспектор

Съюзът на съдиите не успя да убеди нито един съдия да се кандидатира за главен инспектор

Нито един съдия не се е съгласил да участва в процедурата по избор на главен съдебен инспектор, съобщиха официално в сряда от Съюза на съдиите в България. Професионалната организация започна през февруари вътрешна кампания за подбор на кандидат за тази ключова позиция, който да бъде на висотата на поста. ГЕРБ на свой ред обеща да издигне и подкрепи в Народното събрание кандидатурата на съдийския съюз.

По неофициална информация 10 души са били номинирани от своите колеги, но никой от тях не се е съгласил. Извън тях са проведени разговори с близо 40 магистрати, но и те не са пожелали да участват в процедурата.

Посочените причини са били най-различни. Мнозина от съдиите смятат, че сегашният парламент е дискредитиран и не искат да бъдат обвързвани с подкрепата на БСП, ДПС, ГЕРБ или ”Атака”. Други не желаят да бъдат подлагани на публичността около избора, а трети не са съгласни да напускат кариерата за 5 години, колкото е мандатът на главния съдебен инспектор.

В сряда съдийската организация се опита да намери позитиви от провала си да издигне достойни съдии. Според ССБ в рамките на процедурата се е утвърдил профил на достойния кандидат, който съдържа обективни критерии за определяне на понятието "високи нравствени и професионални качества".

"Консултацията не се ограничи до номиниране на кандидати, а се фокусира върху обсъждане на принципните въпроси по правомощията на този орган, начина на неговото конституиране, извършената до момента дейност и перспективите му", заявяват от Съюза на съдиите.

Съсловната организация обещава, че след окончателното приключване на консултациите ще бъдат официално съобщени и основанията за отказа на хората.

Съдийският съюз беше направил специален раздел на сайта си, през който всеки можеше да издига кандидатури, а после номинираните, дали съгласието си, трябваше да отговарят на въпроси онлайн и да бъдат проверени от съдийската организация.

Вече година и половина два поредни парламента се провалят с процедурата за избор на главен съдебен инспектор. Последният провал бе на издигнатата от БСП и ДПС кандидатура на Веселина Тенева от Върховния административен съд. Проблемът при нея бяха странните ѝ имотни сделки, някои от тях дори не бяха декларирани пред Сметната палата. Управляващите прекратиха процедурата и я започнаха отначало. Новият срок за номинации в парламента е втори април.

Главният инспектор Ана Караиванова, чийто петгодишен мандат изтече още в началото на 2013 г., през октомври демонстративно подаде оставката си пред парламента. И досега обаче депутатите не са гласували оттеглянето ѝ, а Караиванова продължава да ходи на работа.

Изтеклият ѝ мандат обаче се използва от магистрати, които атакуват дисциплинарните си наказания, наложени след проверки на инспектората през миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България