Правосъдният министър обвини съдиите, че се занимават с политика

Зинаида Златанова, сн. БГНЕС

Правосъдният министър Зинаида Златанова обвини в четвъртък Съюза на съдиите в България (ССБ), че прави опити да се занимава с политика. Повод за това стана декларацията на ССБ от сряда, с която се призна неуспеха на процедурата за издигане на кандидат за главен съдебен инспектор от страна на съдийската гилдия.

 

Съдийският съюз обяви в декларацията си още, че са създадени обективни критерии, на които трябва да отговаря един кандидат за тази ключова позиция. ССБ допълни, че вече може да се каже какво точно означава понятията “високи нравствени качества” и “професионализъм” за един магистрат. В това Златанова видя опит за политически упражнения.

 

В изказването си преди заседанието на Висшия съдебен съвет министърът говори основно за провала на ССБ да издигне кандидат. Според нея това е “много лошо”. Тя призова всички магистратски организации да “седнат на една маса” и да проведат дискусия по наболелите въпроси на съдебната реформа.

 

“Иначе започва да ми прилича, че магистратите се занимават с политика. Някак от декларацията, която видях вчера (сряда, декларацията на ССБ-бел.ред.), ми се стори, че се обвиняват политиците за това, че самите магистрати не могат да издигнат кандидат”, каза Златанова.

 

По неофициална информация на Mediapool част от съдиите, които са обсъждани като евентуални кандидати за главен инспектор, наистина са отказали да участват в процедурата, защото не искат да бъдат избирани от БСП, ДПС, ГЕРБ или “Атака”. Народното събрание се прочу със задкулисните си договорки при лансиране на компрометирани хора за ключови постове в съдебната власт, което доведе до множество скандали. Всички до един намериха място в докладите на Европейската комисия.

 

Провалът на ССБ да издигне кандидат отчасти се дължи на липсата на доверие в самия парламент, че може да оцени по достойнство качествата на един кандидат.

 

Зинаида Златанова обаче не говори за това. Тя обясни, че има “оклеветяване” на кандидати. Това беше и официалната позиция на БСП по време на обсъждането на последната кандидатура за главен съдебен инспектор – Веселина Тенева. Покрай нея излязоха множество странни обстоятелства около имотното ѝ състояние, недеклариране на сделки пред Сметната палата и необяснимо големи спестявания.

 

“Всички са подложени на публично оклеветяване в много случаи. Нормално е хората да се притесняват. Вероятно има хора, които се притесняват от себе си, от миналото си, от биографиите си – не го изключвам. Но е много притеснително. Създадената обстановка, за съжаление, води до това. Много лошо”, каза Златанова.

 

Тя постави въпроса как ще се продължава по този начин, след като ВСС трябва да избере председател на Върховния касационен съд и над 100 шефове на магистратури през 2014 година.

 

“Парламентът има поне 2 неуспешни опита (да избере главен съдебен инспектор-бел,ред,), вече има един неуспешен опит за издигане на кандидат и от съдебната система в лицето на ССБ. Аз много се надявам все пак магистратите и по-специално съдийската общност да не се обезсърчават и да продължат. Ако трябва, останалите професионални организации също трябва да се включат в процеса”, каза министърът.

 

Тя призова магистратите да стигнат до единомислие, за да бъдат убедени политиците.

Споделяне

Още по темата

Още от България