Още месец за издигане на кандидати за главен съдебен инспектор

До 2 април включително е срокът за издигане на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), реши в четвъртък парламентът. Депутатите приеха процедурните правила за издигане, представяне и изслушване на кандидатите и за избор на главен съдебен инспектор.

Предложенията ще се правят до парламентарната комисия по правни въпроси в писмена форма от народни представители. В комисията ще се състои изслушване на допуснатите кандидати, докладът от което ще бъде представен в пленарната зала. След това Народното събрание ще проведе разисквания по представените кандидатури, като депутатите ще могат да отправят въпроси към кандидатите.

Гласуването на номинациите ще се извършва по поредността в списъка на правната комисия, който е изготвен по азбучен ред. За избран за главен съдебен инспектор ще се смята кандидатът, който е получил най-много гласове при изпълнено изискване по Конституция за мнозинство от две трети от народните представители за този избор.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков призова да бъдат проведени съдържателни срещи с неправителствения сектор - със Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и действащи членове на ВСС. Само така ще можем да опровергаем, че предварително се взима задкулисно решение и после се провежда процедура, отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България