Съюзът на съдиите призова парламента и президента да вземат отношение по записите за "Червеи"

Съюзът на съдиите призова парламента и президента да вземат отношение по записите за "Червеи"

Съюзът на съдиите в България призова парламента и президента да вземат отношение по случая със записите, свързани със скандала "Червеи", съобщи БТА.

Съдийската организация се обръща към държавния глава с мотива, че това е институцията, еднакво отдалечена от съдебната, законодателната и изпълнителната власт, но в същото време може да осъществи контрол. От ССБ са на мнение, че може да бъде създадена независима комисия, която да изясни факти по случая със записите.

Скандалът не трябва да бъде потулван, разклатени са устоите на съдебната система, коментира съдия Весислава Иванова.

Според ССБ парламентът може да вземе мерки като гласува такива закони, гарантиращи открито правосъдие.

В отворено писмо съдийската организация казва, че публикуваните записи дават повод отново да се припомнят системни проблеми в съдебната власт. Безусловно е нужна съдебна реформа. А досегашният модел на функциониране доведе до повтаряемост на такива случаи.

Съдийската организация припомни, че при избирането на Владимира Янева за председател на СГС се е възпротивила на този избор. Подобни назначения са разрушителни, смятат съдиите.

ССБ призова Висшия съдебен съвет да състави комисия по случая, като в нея не влизат хората, чиито имена се споменават в записите.

Най-големият съдийски съюз у нас вече има ново ръководство. В новия управителен съвет на съюза влизат съдиите Весислава Иванова, Атанас Атанасов, Иван Георгиев, Йордан Дамаскинов, Николай Гунчев, Живко Желев и Стоян Мадин. За председател помежду си те избраха съдията от СГС Атанас Атанасов.

Съдията от София Анелия Маркова е предложението на ССБ за инспектор в ИВСС. Решението обаче е на парламента.

ССБ е изпратил съболезнователно писмо до френските си колеги по повод атентатите в Париж.

Споделяне

Още по темата

Още от България