Съюзниците на Меркел я критикуват заради отстъпките към Турция

Меркел и Ердоган Ениомка: ЕПА/БГНЕС

Политиката на канцлера Ангела Меркел на "отворени врати" за бежанците и реверансите ѝ към Турция предизвикаха днес критики от консервативните съюзници в нейната управляваща коалиция, предаде Ройтерс. Един от висшите политици в Бавария, която е крепостта на ХСС - сестринската партия на ХДС на Меркел, предупреди дори и да не се помисля за членство на Анкара в ЕС.

Офертата на Меркел, направена в Истанбул вчера, да подкрепи по-бързо придвижване на турската кандидатура за ЕС, е обрат в нейните възгледи, че Турция не трябва да бъде приемана, и показва колко силно тя желае да спечели подкрепата на Анкара за ограничаване на миграционната вълна към Европа, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние не трябва да правим твърде много отстъпки на Турция: присъединяването ѝ към ЕС не е на дневен ред", каза Герда Хаселфелд, високопоставен член на ХСС, пред вестник "Ди велт". "За приемане на Турция в ЕС не може да става и дума според мен", каза друг неин партиен колега - Щефан Майер, пред същия вестник.

Миналата седмица към Меркел бяха отправени призиви от съпартийци да започне да връща бежанци, пристигащи от Австрия, но тя отхвърля този натиск. Опозицията срещу начина, по който тя реагира на бежанската криза, обаче продължава да расте. Група от консервативни политици в момента подготвя предложения за затваряне на границите и за изграждане на огради по тях, съобщава днес в. "Билд".

"Ние трябва да спрем вълната от бежанци. Проучването на опцията да укрепим границите не трябва да бъде табу", каза депутатът от ХДС Кристиан фон Щетен пред "Билд". Той изрази убеждение, че правителството разполага с "ефикасен план" за справяне с наплива на бежанци, но добави, че парламентарната група на ХДС/ХСС ще трябва да реагира, ако през следващите седмици се окаже, че това схващане е погрешно.

Миналата седмица германските депутати одобриха мерки за справяне с кризата, включително ускоряване на процедурите за разглеждане на исканията за убежище и за депортиране, както и намаляване на стимулите за икономически мигранти да идват в Германия, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?