Сблъсъкът между Скопие и София ескалира: От "няма да клекнем" до "това е шантаж"

Каракачанов: Македонските управляващи обиждат България в Брюксел

Бойко Борисов и Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Дни преди България да обяви официалната си позиция дали ще спре Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз, двустранните отношения се изостриха и става все по-малко вероятно да се намери изход до 10 ноември, когато предстои заседание на Съвета "Общи въпроси" по темата. 

"Ако сега клекнем на Македония, утре ще имаме проблеми", каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов преди бТВ.

Неговите очаквания са, че премиерът Бойко Борисов, който е в добри отношения с македонския си колега Зоран Заев, ще потвърди тази позиция. 

"България иска само едно единствено нещо - в Скопие да не се индоктринира населението в антибългарски дух, да спре фалшификацията на българската история и да спре антибългарското възпитание и поведение на учебната им система, на медиите им, на политиците им", каза Каракачанов. 

България официално обяви пред останалите страни членки, че ще спре Северна Македония, ако Скопие не признае, че националната ѝ идентичност и езикът ѝ имат български корени. 

Към момента македонските управляващи не са склонни на подобни отстъпки. Въпреки че работни групи на двете външни министерства са в непрекъснат контакт, не се очертава пробив. През уикенда управляващите в Скопие бяха категоричени, че македонският език и идентичност са потвърдени, не може да има дилема.  

"Няма как с подобно коминтерновско мислене, с подобно тропане по масата да се случат нещата. Те тропат на много врати, не само на Германия. Не им прави чест, идвайки в България да търсим разговори за компромис, след като отидат в Брюксел и в някои европейски столици, зад гърба да говорят неверни и обидни неща спрямо България", каза Каракачанов.

"Договорът за добросъседство не е ялов"

Каракачанов отхвърли допускането, че българските управляващи за разлика от гръцките са се провалили в отношенията със Скопие. 

Според него Договорът за добросъседство между Скопие и София, подписан през 2017 година, не е ялов. Просто македонските управляващи не го изпълняват. 

За разлика от българския договор, който е предимно пожелателен, в споразумението от Преспа между Атина и Скопие е изпълнен с конкретика.

"Историята ни до 1944 година е обща история на един народ. Това, че някой по комунистически причини, е решил да създава отделни нации, не е наш проблем. Те могат да си нарекат езика и есперанто, за науката това е един български диалект", допълни той. 

Каракачанов периодично заема подобни твърди позиции, но те не винаги се споделят от премиера Борисов. Този път обаче Борисов даде сигнали, че ще се придържа към рамковата позиция за Северна Македония, приета единодушно от парламента миналата година. 

Очаква се Зоран Заев да посети София, за да преговаря лично с премиера Бойко Борисов.

България ще настоява нейните изисквания да бъдат заложени в преговорната рамка на Северна Македония и приемането ѝ може да бъде блокирано от София.

Освен това е все по-вероятно България да не даде съгласие за провеждането на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, която Скопие се надява да се проведе през ноември.

Скопие: Това е шантаж 

Съветът на посланиците на Република Северна Македония обаче смята за "непристойна" заплахата на България с евентуално блокиране на пътя към членство в Европейския съюз, ако Северна Македония не признае, че македонската идентичност и език имат български корени, пише "Независен весник", цитиран от БТА.

"Посланиците реагират: София иска с шантаж и заплахи да търгува с македонската идентичност, език и исторически факти", пише в заглавие "Слободен печат".

Изданията публикуват позиция на Съвета на посланиците на страната, в която се казва, че през последните дни по неприемлив начин под въпрос се поставят отношенията и сътрудничеството между Република Северна Македония и Република България с обяснителен меморандум, изпратен от българска страна до членките на ЕС преди започването на първата междуправителствена конферениция през декември тази година, с която фактически ще започнат преговорите на страната с ЕС.

Съветът на посланиците е изненадан защо официална София избра този акт навечерието на очаквани позитивни решения и оценки за нашия напредък и готовност за започване на преговорите, пишат изданията.

В позицията на посланиците се посочва също, че от 2017 г. Република Северна Македония решително е отворила нова страница в отношенията с подписаните договори с Република Гърция и Република България и искрено е започнала да изпълнява важни точки в договорите както това приляга на страна с проевропейска ориентация. Съветът на посланиците изразява открита подкрепа на президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев за позициите им, че няма да има отстъпки и компромиси за такива условия и искания, пише "Слободен печат".

Споделяне

Още по темата

Още от България