Сблъсъци между фенове и противници на Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп отмени свой предизборен митинг, насрочен за вчера вечерта в Чикаго, предадоха световните агенции.

Решението бе взето на фона на хаотичните сцени и на разделянето на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на ексцентричния милиардер.

Човек от щаба на Тръмп излезе на подиума близо половин час след като митингът в зала "Павилиън" в кампуса на Университета на Илинойс трябваше са започне, за да обяви, че проявата е отложена от съображения за сигурност.

В изявление, публикувано малко по-късно, екипът на милиардера обяви, че събитието все пак ще се състои, но не уточни кога.

При обявяването на отлагането на митинга част от множеството избухна в аплодисменти и започна да скандира приветствени възгласи. На места се стигна до сблъсъци, като полицията се намеси, за да раздели двата лагера.

"Разкарахме Тръмп!", скандираха неговите противници. Привържениците на фаворита за републиканската номинация им отвърнаха с "Искаме Тръмп!".

Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ се превърна в изключително поляризираща фигура по време на кампанията. Активисти от Чикаго прекараха изминалата седмица в планиране как да провалят неговия митинг.

Една от протестните групи, обединяваща студенти от малцинства, координира действията си с имейли и съобщения в социалните мрежи в интернет. Организаторите не скриха радостта си, но и изразиха учудване от успеха на своята акция.

Полицията даде да се разбере, че не е препоръчвала митингът да бъде отменен, и увери, че е разполагала с достатъчен капацитет, за да предотврати прояви на насилие.

Самият Тръмп коментира пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си, че неговите привърженици са планирали мирен митинг, който обаче е бил провален от демонстранти. Очаквам подкрепата за моята кандидатура само да се увеличи, показа увереност той. 

"Човек вече не може дори да проведе митинг в голям град в тази страна. До този момент нямахме проблеми", каза Тръмп. Той отклони въпросите на водещия дали може да се очакват нови подобни случаи, предвид все по-агресивния характер на предизборните прояви в последно време.

По-рано вчера, на митинг в Сейнт Луис, щата Мисури, Тръмп говори по-малко от 10 минути преди демонстранти да започнат да го прекъсват. Те репликираха през следващия един час кандидат-президента, който накара охраната да изгони остракистите.

През последните дни се стигна до пререкания, и дори до физически спречквания, на няколко предизборни прояви.

"Мога ли да бъда честен с вас, това придава вкус (на кампанията), така е по-вълнуващо. Това не е ли по-добре, отколкото да слушаме дълги отегчителни речи?", попита в типичен стил Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?