Сдържани реакции към мерките за затягане на кредитирането

Сдържани реакции към мерките за затягане на кредитирането

Новите рестриктивни мерки на БНБ за ограничаване на ръста на кредитирането се посрещат хладно и с учудване от банкери и икономисти, които не виждат основанията за налагането им, показа проверка на Mediapool.

Миналата седмица Управителният съвет на БНБ нареди на търговските банки да повишат от 1 септември задължителните си резерви на 12% от депозитната си база, което е 50-процентно увеличение от сегашните 8%. Причините, според БНБ, са ръстът на кредитираното за полугодието, който надхвърля приетия през 2004 г. от централната банка допустим темп на растеж до 6% на тримесечие. Според БНБ, от края на първото тримесечие на 2007 г. нивото на задлъжнялост на частния сектор в страната нараства с високи темпове, като през юни ръстът на банковия кредит достига 47.4% при 24.6 % в края на 2006 г.

Стоян Александров: БНБ да каже какво я е разтревожило

Това е все едно да изправиш на плаца при 40-градусовата жега всички наборници и да ги караш да правят лицеви опори, защото някой от тях нещо е прегрешил, коментира в контекста на настоящите жеги изпълнителният директор на “Д-банк” и бивш финансов министър Стоян Александров пред Mediapool.

Централната банка да оповести какво я е разтревожило в ръста на кредитите, а не да издава разпореждания, които не знаем на какво се базират, настоя той.

Според Александров решението на БНБ може да се тълкува по няколко начина. Единият е да има прегряване в даден сектор на икономиката и оскъпяването на кредитите, което неминуемо ще е следствие от увеличаването на задължителния резерв, да послужи за охлаждане на този сектор. Това обаче от БНБ не го обясняват и остава да гадаем дали такава е причината, отбеляза банкерът.

Според него, ако има проблем, той може да е повече във фирменото кредитиране, отколкото в ипотечното и потребителското. Александров каза още, че знае 7-8 банки, които твърдо са наложили ограничения за отпускане на кредити за хотелиерство или строеж на ваканционни селища поради нарасналия риск в този сектор. Същевременно други банки са акцентирали на селскостопанските кредити. След тази суша обаче, мисля, че този тип кредити ще поскъпнат, а банките, които ги отпускат, ще затегнат условията, смята банкерът.

Бившият финансов министър не вижда проблем, ако се повиши процентът на лошите кредити. Банката ще вземе апартамента на длъжника, ще го продаде, ако се наложи и на половин цена, и пак ще покрие задължението, защото ипотечното осигуряване обикновено е 120-130% върху размера на кредита. Няма да е необичаен процес и излизането на повече жилища на пазара на имоти, защото това се случва по целия свят и цените на недвижимите имоти могат да поемат надолу и след време отново да възстановят стойностите си.

Александров прогнозира, че при въвеждането на нови рестрикции банките намират начин да ги заобиколят. Според него повечето от кредитните институции у нас са част от големи външни банки и могат да си осигурят и външен ресурс. 

Индъстри Уоч: Няма риск за банките

Според икономиста от аналитичното звено Индъстри Уоч Лъчезар Богданов няма риск в банковата сфера. Ако има някаква опасност, тя трябва да се търси в цялата икономическа система, но е най-добре БНБ да я посочи, защото трябва да има някакви основания за решението си. Във всеки случай аз не ги виждам в кредитната политика на търговските банки, нито в икономиката като цяло към момента, каза той.

Богданов също смята, че ако БНБ е забелязала опасност за стабилността на отделна банка, не трябва да ограничава всички. Той не вижда пряка връзка между наложените мерки за ограничаване на кредитирането с макроикономически показатели, нито между ръста на кредитирането и дефицита по текущата сметка на платежния баланс.

Според него обаче има зависимост между повечето отпуснати кредити и увеличението на доходите. Активните потребители на кредити са хората със средни доходи. Има група от 200-300 хиляди домакинства, чието нарастване на доходите не е с 10% годишно, а с повече от 30%. При такова увеличение потреблението става друго и естествен е процесът да се вземат повече кредити за задоволяване на това потребление. Все пак по принцип банковият сектор обслужва хората със средни доходи, отбеляза Богданов.

Една трета от исканията за ипотечни кредити получават отказ   

Една трета от исканията за ипотечен кредит от консултантската компания "Кредитекс" получават отказ, съобщиха в понеделник от компанията, според която за останалите финансови институции този дял е доста по-висок.

По данни на компанията съотношението между отказани и одобрени кредити през тази година запазва обемите си спрямо предходната.

Заради презастрояването кредитните институции оценяват като рискови заемите за хотели по Южното Черноморие, както и за малки магазини за хранителни и промишлени стоки. Добре се приемат исканията за кредити за бизнес в услугите - например салони за фитнес, красота, козметика, счетоводни и финансови къщи, за адвокати и вътрешни дизайнери.

От "Кредитекс" препоръчват при искането на ипотечен заем да се включат и членове на семейството, като по този начин както рискът, така и цената на кредита намаляват.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?