Сделка в Лондон? Подкрепа за Брекзит срещу оставка на Мей

Британската премиерка тръгва на обиколка преди гласуването на сделката през декември

Тереза Мей, сн. ЕПА/БГНЕС

Някои британски депутати биха подкрепили сделката на Тереза Мей за Брекзит, ако тя каже кога ще се оттегли от премиерския пост, пише вестник "Таймс".

Става дума за съпартийци на Мей от Консервативната партия. Четири месеца преди Брекзит, предвиден за 29 март догодина, съдбата на споразумението на Мей за излизане от Европейския съюз е неясна на фона на значителния брой противници на сделката в британския парламент.

Мей разполага с 314 депутати от Консервативната партия от общо 650 места в Камарата на общините и ще се нуждае от близо 320 гласа, за да бъде одобрена сделката за Брекзит.

Според вестник "Таймс", който излезе със заглавие "Привържениците на Брекзит ще подкрепят Мей, ако тя каже кога ще подаде оставка", част от консерваторите настояват Мей да каже кога ще се оттегли от министър-председателския пост.

Тази седмица Мей започва обиколка във Великобритания, за да получи подкрепа за широко критикуваната сделка за Брекзит, която предстои да бъде гласувана в парламента.

Мей осигури в неделя споразумение с Европейския съюз, при което Великобритания ще напусне блока, но ще запази тесни търговски връзки с него.

Мей ще се срещне с политически лидери от всички партии в Северна Ирландия, която ще е единствената британска провинция със сухопътна граница с ЕС и чийто статут беше един от основните проблеми по време на преговорите.

"Въпреки че ЕС ни каза, че трябва да разделим Обединеното кралство на две, ние напускаме като единно кралство", заяви Мей.

"В моята сделка има по нещо за всяко кътче на Обединеното кралство и аз ще работя здраво, за да укрепя връзките, които ни обединяват, когато погледнем към бъдещето си извън ЕС".

Обиколката е част от усилията на екипа на Мей за събиране на подкрепа преди вота в парламента на 11 декември.

Шансовете разделеният британски парламент да одобри сделката засега изглежда не са големи.

Някои министри публично хвалят сделката и тихомълком ухажват опозиционните депутати.

Засега сделката не успява да получи одобрението на северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която заяви, че няма да подкрепи споразумението за Брекзит, тъй като според нея то поставя Северна Ирландия под различен правен режим от останалата част на страната.

На този фон бившият британски министър на отбраната Майкъл Фалън каза, че може да е в интерес на Великобритания да отложи напускането на ЕС, за да може преговарящите да се споразумеят за по-добра сделка за Брекзит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА/

"Това не е добра сделка. Ние се нуждаем от по-добра сделка", каза Фалън в интервю за Би Би Си.

"И ако е възможно да се постигне по-добра сделка, да се изпратят преговарящи обратно в Брюксел за два или три месеца, дори да се отложи датата за напускане с два или три месеца, все пак мисля, че това ще е в дългосрочен интерес за страната", каза той.

Според Фалън евентуално падане от власт на премиера Тереза Мей няма да подобри ситуацията.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа