Сдружение предлага черен списък на заведения, в които се пуши

Сдружение предлага черен списък на заведения, в които се пуши

Сдружение "Зелени инициативи" предлага съставянето на черен списък на заведенията, неспазващи забраната за пушене на закрито. Организацията призова гражданите, бизнеса и медиите да подкрепят инициативата, като подават сигнали на електронен адрес [email protected] или на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/zeleniiniciativi.

От сдружението посочват, че "както винаги и с всеки закон в нашето общество стои въпросът за неговото спазване и санкционирането на нарушителите".

"Смятаме, че в момента не толкова забраната нанася щети на оборотите на заведенията, колкото фактът, че във всеки град има "привилегировани" кафенета и ресторанти, които са над закона. Тази "обществена тайна" е инструмент за нелоялна конкуренция и обезсмисля усилията за приемане на новите правила. Нарушаването на закона по този демонстративен начин е поредната причина гражданите да не вярват на институциите".

Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев, който е инициатор и съвносител на законовите поправки за вдигане на забраната за пушене, изтъкна като аргумент и това, че законът за въвеждане на ограниченията е един от най-неспазваните и най-корупционните, защото много ресторантьори и собственици на заведения си плащат, за да не ги проверяват и санкционират. Поради тази причина "жертва" на закона били по-дребните заведения.

"Зелени инициативи" подкрепя пълната забрана за пушене на закрито от 2012 г., защото "тя ни поставя сред развитите общества на европейската и световна карта".

Организацията посочва, че "отмяната на този закон, дори частично, ще бъде сериозен прецедент, който може да се превърне в порочна законодателна практика. Още повече, че социологическите проучвания показват, че повечето пушачи са срещу промяна на статуквото".

Държавата трябва да бъде източник на сигурност и предвидимост за гражданите и бизнеса и да следи за спазването на законите, посочват от сдружението, което популяризира здравословния начин на живот и подкрепя гражданските протести срещу отмяната на забраната за тютюнопушене на закрито.

Споделяне

Още по темата

Още от България