mediapool.bg Ти си това, което четеш

СДС извади очевидци на изборните шашми в Плевен

Свидетели сплашвани с изпращане на "контраполицаи"
Красен Николов | 15:58 | 08 ноември 2011 | 24 коментара

СДС извади на показ във вторник трима свидетели, които разказаха за изборните нарушения по време на балотажа в община Плевен. Те дадоха "показания" пред медиите за подмяната на бюлетини от хора на ГЕРБ в плевенското село Бохот. За случая, записан и с видеокамера, съобщи лидерът на партията Мартин Димитров още в деня на балотажа. В село Бохот се е гласувало за кмет на Плевен, кмет на селото и за президент.

Основният свидетел на шашмите Илияна Иванова, която е застъпник на Найден Зеленогорски в селото, разказа, че е видяла как представителят на ГЕРБ в секционната избирателна комисия Иванка Ангелова е подменила бюлетина на възрастен мъж, отишъл да гласува. Ангелова взела бюлетината от ръцете на гласуващия и пуснала друга в урната, докато истинската бюлетина е натъпкала в чорапите си.

"После това се случи и с една госпожа", разказа Илияна Иванова. Пред медиите тя обяви, че е сигнализирала председателя на избирателната комисия Лилка Хинова, която до изясняване на случая е спряла гласуването. Застъпничката на Зеленогорски е сигнализирала и в щаба на кандидата за кмет в Плевен. Впоследствие случаят е документиран от случайно оставена да работи видеокамера в училищната стая, където се е гласувало.

Камерата е заснела как Иванка Ангелова придърпва бюлетини, поставя ги под равнището на чина на колене и попълва квадратчето за ГЕРБ, разказа Христо Таслаков от щаба на Найден Зеленогорски, който е успял да изгледа видеозаписа преди предаването му в прокуратурата. Същото разказа и Ралица Иванова, кандидат за общински съветник от листата на десните в Плевен. Подменената бюлетина е за кметските избори в Плевен. Представителят на ГЕРБ е успял да подмени вота, докато възрастният човек е подавал бюлетината си за президентските избори.

"Сигнализирах председателя на СИК и беше направена проверка, а в чорапа на жената, която подпечатва бюлетините, беше открита една бюлетина", добави Илияна Иванова.

След като дала показания в полицията, Иванова била заплашвана от дъщерята на Иванка Ангелова с думите, че "ще ѝ се случи нещо много лошо, щом обвинява майка ѝ в извършване на престъпления". Тя плашела, че ако в къщата ѝ дойдат полицаи, тя ще направи така, че Иванова да я посетят "контраполицаи". Илияна Иванова заяви, че е сезирала прокуратурата и за отправените заплахи.

В края на деня от секцията в село Бохот не са открити 10 от бюлетините за кметските избори в Плевен и 6 за кмет на селото.

"Искаме касиране на изборите, твърдим, че във всички секции са правени фалшификации и манипулации. Този механизъм не е разработен от обикновените женици в Бохот, а на много по-високо ниво и е използван в цялата страна", коментира Найден Зеленогорски. Той вече е внесъл жалба в административния съд с искане за повторно броене на изборите.

Зеленогорски заяви, че по време на вота е имало множество нарушения, заради които в жалбата се настоява за отмяна на резултатите. Той спомена и за друг случай, в който са изнесени над 150 празни бюлетини от секция в Плевен.

Според него в Плевенско е било необходимо да се подменят само по три бюлетини в секция, за да победи кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Плевен. "Ако не беше тази подмяна, щях да спечеля убедително. При положение, че съдът допусна повторно броене в Кърджали, където разликата е 11 000 гласа, то има 100 пъти по-голямо основание да се брои повторно в Плевен и Пловдив", каза Зеленогорски. Разликата на балотажа между двамата кандидати бе само 395 гласа.

Лидерът на СДС Мартин Димитров призова вътрешния министър Цветан Цветанов да направи публично достояние записа с подмяната на бюлетини в Бохот. "Както по случая с лекарите от Горна Оряховица, той чете СРС-та от парламентарната трибуна, сега трябва да има смелостта и доблестта да покаже как ГЕРБ печели избори", каза лидерът на СДС.

В отговор на въпрос за искането на оставки в партията от страна на депутата Михаил Михайлов, Димитров заяви, че няма да води дебата в СДС през медиите.

Още по темата
Още от България