След като националистът излъга, че отрядите му са съгласувани с МВР

СДВР се сети да предупреди Расате, че не може да проверява лични документи

Ръководството на столичната полиция е привикало националиста Боян Расате в сградата на СДВР във вторник, за да го предупреди, че оглавяваните от него "граждански патрули" нямат право да проверяват личните документи на хората, били те и нелегални имигранти, съобщи БНР.

Това става повече от 10 дни, след като самият Расате обяви, че е съгласувал с вътрешното министерство създаването на отрядите, а впоследствие думите му бяха опровергани пред медиите от СДВР.

"Бях уведомен какви са правомощията на тези граждани, които съдействат на полицията - единствено наблюдателни, нямаме право да изземваме функциите на държавата, т.е. все неща, които на нас така или иначе са ни известни и ние така или иначе не нарушаваме. Но въпросът е, че процедурата е такава, която изисква това да се направи официално", коментира лидерът на Съюз "Национално единство" във вторник.

Той обясни още, че ще предостави на СДВР списък с имената на хората, които патрулират вечер в района на джамията и околните улици. По думите му основното притеснение на служителите в МВР е било, че хората, които патрулират, не са достатъчно подготвени за това, неясна е самоличността им и не са минали необходимия инструктаж.

Споделяне

Още по темата

Още от България