Седем задържани за криминален износ на лекарства през онкоболници

Седем задържани за криминален износ на лекарства през онкоболници

Седем души, сред които лекари и фармацевт, са задържани при акцията на ГДБОП и специализираната прокуратура в двете онкоболници в София и Благоевград, в които се разследва схема за незаконен реекспорт на лекарства.

Става дума за малката частна болница "Йоан Павел" в столицата и болницата "Свети Мина" в Благоевград. Сред задържаните са двама лекари от столичната болница, фармацевт от благоевградската болница и посредник на фирма за износ на медикаменти. Сред задържаните е и управителят на едната болница.

Зам.-главният прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев съобщи, че обвинения все още не са повдигнати, но са събрани достатъчно доказателства за действията на организирана престъпна група, в която са участвали въпросните лекари, фармацевт и посредника на фирмата за реекспорт на лекарства. Утре по обед ще стане ясно на кои от задържаните за 72 часа ще бъде поискан постоянен арест. 

Лекарствата са изнасяни в други европейски държави

Разследването е започнало по сигнал през пролетта на миналата година и е продължило до вчера, когато са били задържани основните участници от болниците "Йоан Павел" в София и "Свети Мина" в Благоевград.

Проследява се движението на лекарствата от вносителя до болниците, начина на тяхното изписване и отклоняване към фирма за реекспорт, която ги пласирала към болници в страни от Европейския съюз

Установено е, че на пациенти с онкологични заболявания са изписвани вливания на скъпите онкомедикаменти само по документи и по този начин лекарствата са били отклонявани за износ.

Тепърва ще се изяснява какво точно е било вливано на хоспитализираните пациенти.

Зам.-главният прокурор: Търговци на смърт

“Резултатът от това е, че се източва здравната каса. Търговци на смърт, търгува се с живота и бъдещето на хората и те не получават животоспасяващи лекарства... Някои лица на гърба на живота на хора, на гърба на здравната система, реализират доходи”, заяви Гешев.

"Тези хора изкарват пари на гърба на здравето на умиращи хора. Казвам го директно. И факт е, че не могат да бъдат обвинявани всички лекари, както не могат да бъдат обвинявани всички магистрати, но явно проблеми има във всички професии. За мен докторската професия, както и учителската, са, колкото и пресилено да звучи, свещени професии. Явно някой е пуснал търговци в храма и някой е време да ги изгони", коментира още той.

Става въпрос за класическа криминална схема за нелегален реекспорт на лекарства, при която медикаменти се отклоняват от болниците, за да се изнесат към страни от Западна Европа, където се препродават на значително по-високи цени, от което организаторите реализират солидна печалба.

Паралелният износ на лекарства от България неофициално се оценява на над 400 млн. лева годишно, като за половината се смята, че е именно нелегален реекспорт.

Малки риби

Конкретно двете разследвани болници “Свети Мина“ и “Йоан Павел" са сравнително малки ползватели на онкомедикаменти.

При годишен разход на НЗОК за онколекарства в болниците от над 300 млн. лева за миналата година “Свети Мина“ е усвоила 3.3 млн. лева от касата за онколекарства, а “Йоан Павел" – 836 хил. лева. За тази година НЗОК е платила на “Св. Мина“ 2.8 млн. лева за онколекарства, а на “Йоан Павел" – 430 000 лева.

По неофициална информация се очакват проверки и в други, по-големи онкологични болници, в следващите дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?