Седмина отиват на съд за смъртта на четирима работници

Жертвите загинаха при "хаотично" събаряне на морски хотел, собственост на Георги Гергов

Седмина отиват на съд за смъртта на четирима работници

Седем души отиват на съд за причиняването на смъртта на четирима работници, изпратени да съборят хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден" без да са спазени елементарни законови изисквания на морския бряг. Това съобщи прокуратурата, която е внесла обвинителният акт в съда след продължило повече от две години разследване.

Трагичният инцидент стана в началото на април 2015 г. край Варна. Седмината обвиняеми са посочени само с малките им имена. Те са от четирите фирми, ангажирани със събарянето на хотела, който е собственост на бизнесмена и лидер на БСП Пловдив Георги Гергов. Седмината са обвинени в причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията си (престъпление по чл. 123, ал. 3, предл. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс). Ако бъдат признати за виновни, ги заплашва затвор от 3 до 10 години.

Жертвите са работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Всичките са роми, които оставиха деца сираци. Те са се решили на рискованото и "хаотично" събаряне на хотела, което им коства живота, срещу обещание да получат 5000 лв., става ясно от съобщението на прокуратурата.

Виновните са от четири компании, ангажирани с обекта

Обвиняемите са от четири компании, които са били ангажирани със събарянето на хотел "Вероника" и изграждането на негово място на нова сграда с апартаменти за продажба.

Хотелът официално е собственост на "Международен панаир Пловдив" АД, в което мажоритарен собственик е Георги Гергов. Това дружество сключва договор с "Инекс консулт" ООД за ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на хотелите "Вероника", "Мираж" и административна сграда, както и ново строителство на ваканционни имоти в курорта "Слънчев ден".

Сред обвиняемите е Валентин П. - консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор. Виолета Д. от "Инекс консулт" също е подсъдима като експерт по строителен надзор.

"Инекс консулт" наема "Планекс" ООД за разчистването на терена на хотел "Вероника" и вдигането на нов апартаментен хотел на морския бряг. От тази компания координатор по здравословните и безопасни условия на труд е Валентин Т.. Технически ръководител на целия обект е бил Мехнур М..

"Планекс" наемат за подизпълнител "Бултранспорт груп". От тази компания обвиняем е Пламен Н., който е бил координатор по здравословни и безопасни условията на труд и отговорник на обект "Вероника".

"Бултарнспорт груп" наема компанията "Дигинг" ЕООД за разрушаването на хотела. Неин управител и собственик е Георги Георгиев, който е обвиняем. Според обвинението Георгиев е обещал на загиналите работници бонуса от 5000 лв.. Обвиняем е и Йовко Р., който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд в "Дигинг" и е наел работниците за разчистване на останките от съборения хотел "Мираж".

"Хаотично" събаряне, а не изрядни документи

Събарянето на хотела е станало "хаотично", без планове, по опасен начин, а работниците не са били обучени и инструктирани, е показало разследването. Първоначално, след трагичния инцидент, беше съобщено, че фирмите са се сдобили експресно с "изрядни" строителни документи и всичко е било законно.

"Анализът на събраните по делото доказателства сочи, че в нарушение на законовите норми, които съответстват на длъжностите на подсъдимите, и възложените им задължения е била дадена положителна оценка за съответствие от подсъдимата Виолета Д. в частта конструкции, плана за безопасност и здраве и плана за управление на строителни отпадъци в инвестиционния проект. Такава оценка дал и подсъдимият Валентин П. за целия инвестиционен проект, без той да съдържа конструктивен и технологичен проект" на съборената сграда по част "Конструктивна" и без такава за част план за безопасност и здраве на строително-монтажните работи за етап "Премахване на конструктивни елементи и замяната им с нови", се казва в съобщението на прокуратурата.

Не са били изрично посочени и подлежащите на премахване конструктивни елементи на хотела и как това ще се отрази на останалите елементи с носещи функции. "Липсвал е и проект-схема за временното подпиране на съществуващата конструкция по нива и елементи по време на премахването. Не са били посочени технологията, редът и последователността на демонтиране, както и механизацията, която ще се използва", е установила прокуратурата.

Според обвинението "всичко това е в причинно-следствена връзка с извършеното хаотично премахване на отделни конструктивни елементи чрез багерно-сапанно дърпане (въжено теглене) и ръчно подсичане на носещи колони на партера на хотела чрез недопустимо ударно вибрационно разрушаване на бетона с къртачи и газо-кислородно рязане на колонни арматури". Това е довело до загуба на устойчивостта на строителната конструкция на хотел "Вероника" и срутването ѝ върху работниците, посочват от прокуратурата.

Подсъдимите Валентин Т., Мехнур М., Пламен Н. и Йовко Р. са допуснали на строителната площадка работниците, които не са били специално инструктирани и обучени за работните процеси. Те не са предотвратили извършването на разрушаване чрез багерно-сапанното дърпане на конструктивните елементи от операторите на строителната техника на "Дигинг", твърдят от прокуратурата.

Обещание за 5000 лв. и ... четири жертви

На 8 април 2015 г. свидетел по делото дочул разговор между двама работници, че подсъдимият Георги Георгиев и синът му ще вкарват къртачи, за да изкъртят колоните. Той съобщил това на техническия ръководител Мехнур М., който забранил устно използването им.

Георги Георгиев обаче обещал на работниците бонус от 5000 лева за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на хотел "Вероника", се казва в съобщението на прокуратурата.

След като къртачите влезли да режат колоните Георгиев се изкачил по склона над хотела, за да гледа работата и да сигнализира, ако сградата започне да пада. Обяснил на работниците, че има опит в събарянето на хотели на Златни пясъци и ще даде знак с махане на ръка, кога да напуснат сградата. Георгиев обяснил на работниците, че за рухването на такава сграда е необходим поне половин час, през който те ще имат възможност да напуснат, твърди прокуратурата.

"Отишлите в хотела работници започнали да къртят бетона около носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала и затрупала четиримата работници... Смъртта им е била неизбежна и е настъпила мигновено", се казва в съобщението на прокуратурата.

Доказателствата

След трагедията на мястото са извършени 5 огледа. Делото е 24 тома и по него са изготвени тройна съдебно-техническа и съдебно строително-техническа, фрактодиагностично-металографическа, дефектоскопско-трасологическа, документална, съдебно-почеркова и 4 съдебномедицински експертизи.

Предстои Варненският окръжен съд да определи дата за разглеждане на делото срещу седмината подсъдими, отговорни за смъртта на четиримата работници.

В хода на съдебното производство ще бъдат разпитани 43-ма свидетели и вещи лица.

Споделяне

Още по темата

Още от България