Семейство се взриви в три църкви в Индонезия, убивайки 13 души

Семейство се взриви в три църкви в Индонезия, убивайки 13 души

Членовете на едно семейство стоят зад вълната от взривове в три църкви във втория по големина индонезийски град Сурабая, вземайки по последни данни 13 жертви и ранявайки десетки, предаде ББС, цитирайки местната полиция.

Майката се е взривила с двете си деца в едната църква, а бащата и двамата синове са атакували другите две църкви, каза полицейският шеф Тито Карнавиан.

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за най-смъртоносното нападение в страната от 2005 г.

Трите бомбени атаки са били извършени с разлика от минути по време на сутрешните литургии в храмовете в 7.30 ч. местно време.

Вдъхновена от Ислямска държава терористична група на име "Джемаа Ансарут Дауах" е извършила трите нападения в църкви в Индонзия, предаде Ройтерс.

"Според информацията, с която разполагаме от полицията, атаките са били три - на улица "Дипонегоро", на улица "Аржуно" и в района на Губенг, при църквата Санта Мария. Всички ранени са били откарани по болници", обяви Вава Мурванто - говорител на Агенцията за национално разузнаване на Индонезия.

Атакувани църкви са "Санта Мария", "Дипонегро" и "Пантекоста", като в първата от тях се смята, че сред загиналите е и предполагаемият атентатор камикадзе. Първият взрив е отекнал в католическата църква, а другите два - в Църква на петдесетници и в протестантска църква.

Атаките са извършени броени дни след като полицията сложи край на бунт и заложническа криза в затвор край Джакарта. В операцията загинаха петима души и още петима бяха ранени. Ислямска държава пое отговорност за тази атака

Споделяне

Още по темата

Още от Свят