Семейство се взриви в три църкви в Индонезия, убивайки 13 души

Семейство се взриви в три църкви в Индонезия, убивайки 13 души

Членовете на едно семейство стоят зад вълната от взривове в три църкви във втория по големина индонезийски град Сурабая, вземайки по последни данни 13 жертви и ранявайки десетки, предаде ББС, цитирайки местната полиция.

Майката се е взривила с двете си деца в едната църква, а бащата и двамата синове са атакували другите две църкви, каза полицейският шеф Тито Карнавиан.

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за най-смъртоносното нападение в страната от 2005 г.

Трите бомбени атаки са били извършени с разлика от минути по време на сутрешните литургии в храмовете в 7.30 ч. местно време.

Вдъхновена от Ислямска държава терористична група на име "Джемаа Ансарут Дауах" е извършила трите нападения в църкви в Индонзия, предаде Ройтерс.

"Според информацията, с която разполагаме от полицията, атаките са били три - на улица "Дипонегоро", на улица "Аржуно" и в района на Губенг, при църквата Санта Мария. Всички ранени са били откарани по болници", обяви Вава Мурванто - говорител на Агенцията за национално разузнаване на Индонезия.

Атакувани църкви са "Санта Мария", "Дипонегро" и "Пантекоста", като в първата от тях се смята, че сред загиналите е и предполагаемият атентатор камикадзе. Първият взрив е отекнал в католическата църква, а другите два - в Църква на петдесетници и в протестантска църква.

Атаките са извършени броени дни след като полицията сложи край на бунт и заложническа криза в затвор край Джакарта. В операцията загинаха петима души и още петима бяха ранени. Ислямска държава пое отговорност за тази атака

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?