Сенатът на САЩ започна отмяната на Обамакеър

Сенатът на САЩ започна отмяната на Обамакеър
Американският Сенат прие решение за започване на процедура за отмяна на закона за здравеопазването, наричан Обамакеър, съобщиха световните агенции.
 
Мярката беше одобрена с 51 на 48 гласа. Тя инструктира ключови комисии на Конгреса да подготвят законодателство, което да отмени знаковата за управлението на президента Барак Обама програма за здравно осигуряване.
 
Решението трябва да бъде обсъдено в Камарата на представителите, където се очаква гласуване тази седмица.
 
Отмяната на Обамакеър е главен приоритет за републиканците в Конгреса, където те имат мнозинство и в двете камари, както и за новоизбрания президент на САЩ - републиканеца Доналд Тръмп.
 
Извършената през 2010 г. реформа в здравеопазването предвижда задължително осигуряване за всички американци и нейните поддръжници смятат това за изключително важно.
 
Противниците ѝ настояват, че тя е довела до увеличаване на разходите за здравеопазване и до отрицателни промени на застрахователния пазар.
 
Според републиканците процесът на отмяна на Обамакеър може да отнеме месеци, а подготвянето на план за замяна на закона да продължи още по-дълго.
 
Те обаче са подложени на натиск от Тръмп да действат бързо. Вчера той каза, че отменянето на закона и заменянето му с друг би трябвало да се извърши по същество едновременно.
 
Обамакеър е едно от най-значимите постижения на администрацията на Барак Обама. Засега не са напълно ясни плановете на Тръмп. По време на предизборната кампания той многократно заплашва, че "веднага ще отмени и ще замени" Обамакеър след встъпването си в длъжност.
 
След това обаче позицията му омекна и заяви,че може да промени здравната реформа, като задържи забраната за застрахователи, които отказват застраховка с предшестващи условия.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят