Сериозен отпор в НС срещу бюджетите на НОИ и Здравната каса

Сериозен отпор в НС срещу бюджетите на НОИ и Здравната каса

Проектобюджетите на НОИ и Здравната каса за следващата година бяха приети на първо четене в парламента в сряда с подкрепата само на ГЕРБ и “Атака“ и срещнаха сериозната критика на депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция.

Управляващите отнесоха критики за отсъствието на политики в двата бюджета, за грешно заложени параметри, за това че се продължава тенденцията държавата да е най-некоректният участник в солидарния модел и че в крайна сметка не се гарантират по-висока социална защита и по-добро здравеопазване за гражданите през следващата година.

Мнозинството обаче отхвърли всички упреци и прибегна в защитата си до добре познатия подход – да припише вината за всички проблеми в двете сфери на предишните управляващи.

Спор за пенсии, вноски и обезщетения за майчинство и безработица

Зам.-председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов коментира, че в условия на криза действително не може пенсиите да се индексират по швейцарското правило на база повишението на осигурителния доход и инфлацията, но могат да се осъвременят поне според инфлацията. Той посочи, че в един бюджет не може да има само мерки за замразяване на доходи. Адемов коментира, че през следващата година са предвидени с 56 млн. лева по-малко за пенсии спрямо тази, но управителят на НОИ Христина Митрева обясни, че това се дължи на факта, че тази година са били предвидени пари за вдовишки добавки и добавки за старост, но в крайна сметка даването им бе отменено.

За отмяната на тези добавки пък управляващите бяха разкритикувани от бившия социален министър и депутат от левицата Емилия Масларова. Тя упрекна ГЕРБ и за това, че от следващата година се увеличава периодът, върху който се изчисляват обезщетенията за бременност и раждане и безработица. Според бившия социален министър, ако целта е да се разкрият некоректни платци, то трябва да се завиши контролът, а не да се ощетяват всички. Митрева обаче коментира, че потърпевши ще бъдат само хората, които се осигуряват некоректно. Освен това тя заяви, че и догодина има нарастване в средствата за обезщетенията за майчинство с 80 млн. лева.

Бюджетът на НОИ

Проектобюджетът на НОИ е в размер на 8.2 млрд. лева, от които от осигурителни вноски са 4 млрд. лева, 2.4 млрд. лева е трансферът на държавата като осигурител на всички работещи и 1.4 млрд. лева е трансферът на държавния бюджет заради недостига на средства в НОИ. Общият разход за пенсии е в размер на 7 млрд. лева, а около един милиард лева са разходите за обезщетения и социални помощи. От тях за общо заболяване и майчинство са предвидени 736.8 млн. лева, а 328.7 млн. лева са за обезщетения за безработица.

Още

Адемов заяви, че в бюджета има несъответствие на приходи и насрещни постъпления, тъй като махането на тавана на обезщетението за безработица, с което то стана 60% от осигурителния доход, формира дефицит от 57 млн. лева.

Цветан Костов от Синята коалиция коментира, че увеличаването на осигурителната тежест генерира безработица и повишава дела на сивата икономика. По думите му, с въвеждането на минимален диференциран осигурителен доход за самоосигуряващите се осигурителните вноски ще станат непосилни за много хора. Според него решенията са в засилване ролята на втория и третия осигурителен стълб, а не в по-високите вноски.

Социалният министър Тотю Младенов обаче заяви, че общо за 2010 и 2011 година има намаление на осигурителната вноска с 0.2 процентни пункта. То се формира от свалянето на осигуровките с 2 пункта през тази година и планираното увеличение с 1.8 пункта догодина. Той заяви, че с бюджета се постигат две основни цели. Едната е, че дефицитът в НОИ се намалява с близо 700 млн. лева, а втората, че съотношението осигуровки-други приходи се изравнява на 50:50 при 40:60 сега. По този начин се освобождавал ресурс за други дейности в държавния бюджет.

Проектобюджетът на НОИ бе приет със 114 гласа "за" и 43 гласа “против“.

"Незаконен трансфер“, "подмолна актуализация“ и "шмекеруване“

По-сериозен скандал се заформи около бюджета на здравната каса, при обсъждането на който прозвучаха определения като “криминален“ и “незаконен“. Упреците на депутатите от БСП, ДПС и Синята Коалиция бяха насочени основно към трансфера от 340 млн. лева, който се предвижда от НЗОК към здравното министерство, “подмолната втора актуализация“ в тазгодишния бюджет, която се прави с пари от следващия, и продължаването на практиката държавата да е най-некоректният осигурител.

“Този бюджет може да бъде наречен бюджет на лъжата, но аз ще го нарека бюджет на шмекеруването, на финансовите еквилибристики“, заяви депутатът от ДПС Нигяр Джафер. Тя заяви, че с него се правят подмолна и дори криминална втора актуализация на тазгодишния бюджет заради предвидените 100 млн. лева, с които ще се разплатят дейности от тази година. Според Джафер тези пари се взимат от резерва на НЗОК в БНБ.

“Тук акцентът следва да се постави върху това, че болничната помощ ще разполага със 100 милиона лева допълнително и да остане на заден план начинът, по който се извършва прехвърлянето на тези средства“, коментира отлъченият от всички ръководни постове депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Бюджетът на НЗОК

Проектобюджетът на НЗОК е в размер на 2.6 млрд. лева. В приходната част се очакват 1.6 млрд. лева приходи от вноски и 941 млн. лева трансфер от държавата за вноските на деца, пенсионери, държавни служители.

Още

Джафер и Хасан Адемов разкритикуваха трансфера от НЗОК към здравното министерство и го определиха като незаконен. Депутатът от левицата Мая Манолова пък заяви, че средствата за болнична помощ догодина са с 60 млн. лева по-малко спрямо тази. “С този бюджет се прави панихида с парите, събрани от българските граждани за здраве“, коментира Манолова.

В отговор здравният министър Стефан Константинов заяви, че в болниците предстоят реформи и затова не им се дават много повече средства от тази година, но се увеличават разходите за извънболничната помощ. На критиките на депутата от Синята Коалиция Михаил Михайлов, че се увеличават административните разходи на НЗОК, Константинов отговори, че е сгрешена системата на финансиране в болничната помощ, но тя ще се промени, което обаче изисква определен софтуер, което налага и по-високите административни разходи.

Ваньо Шарков (Синята коалиция) заяви, че чрез този бюджет държавата и догодина ще продължи да не внася редовно вноските на деца, пенсионери и държавни служители и именно заради това е измислен и въпросният трансфер от НЗОК към министерството.

В крайна сметка бюджетът на НЗОК бе приет след гласуване и прегласуване със 120 гласа “за“ и 44 гласа “против“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?