Северна България обезлюдява седем пъти по-бързо от Южна

Регионалното неравенство, корупция и непрозрачното управление карат хората да мигрират в София и в чужбина

Северна България обезлюдява седем пъти по-бързо от Южна

Населението на Северна България намалява седем пъти по-бързо в сравнение с това в Южна България като регионалното неравенство е основната причина за миграцията на хората към София и извън страната. Това коментира в неделя пред журналисти Петър Иванов от Центъра за демографска политика, посочвайки, че страната ни е на първо място по демографски срив от всички 230 държави в света.

 

Всяка година от страната ни емигрират около 22 хиляди души и това са главно умни и способни млади хора, посочи Иванов. Привлечени от възможностите на столицата само през последната година са били 20 хиляди души. Според цитирани от професора статистически данни България намалява със 164 души на ден. "Това са 60 000 годишно”, заяви той.

 

Според него е нужно преодоляване на концентрацията на инвестиции и средства в София или някои райони за сметка на други, което е една от предпоставките населението в страната да изчезва с бързи темпове.

 

Сред причините за намаляването на българите са и корупцията, ненаказаната престъпност, непрозрачността на държавното управление, обслужването на олигархични кръгове, коментира специалистът по демография.

 

Пътят, по който може да се осигури регионална справедливост, е децентрализация на общините и създаване на второ ниво на самоуправление на базата на 6-те планови региона, делегиране на регионите на достатъчно широка правомощия за сметка на централната власт, а разпределението на инвестициите от бюджета и европейските средства по регионите да се прави по справедлива, от социална гледна точка, схема, смятат в създадения Граждански алианс за регионална справедливост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?