Северна Корея разположи балистична ракета на източното си крайбрежие

ЕС призова Пхенян да спре да подклажда напрежение и да се върне към преговорите

Северна Корея разположи балистична ракета на източното си крайбрежие

Балистична ракета със среден обсег тип "Мусудан" е била разположена на източното крайбрежие на Северна Корея, съобщи в четвъртък ИТАР-ТАСС.

От американското и южнокорейското разузнаване предполагат, че това е или вид демонстрация, или подготовка за реално изстрелване на ракетата.

Разузнавателните служби на САЩ и Южна Корея разполагат с данни за раполагането на балистична ракета със среден обхват на брега на японско море. Не е известно дали ракетата притежава боен заряд", съобщават местните медии.


Севернокорейските ракети от типа "Мусудан" имат далекобойност от над 3000 км, което позволява на КНДР да достига цели както на територията на Юга, така и в Япония. Не е изключено, че те са способни да долетят и до тихоокеанския остров Гуам, който е владение на САЩ.

Реакцията на американския министър на отбраната Чък Хейгъл не закъсня, като той обяви, че Щатите оценяван поведението на Пхенян като реална опасност и затова започват да разгръщат система за противоракетна отбрана край базите си в Тихия океан. Toй потвърди, че режимът в Пхенян разполага с ядрено оръжие и с необходимите ракети.

Преди ден два кораба с противоракетни системи се отправиха към Корейския полуостров. От своя страна Южна Корея спешно започна да въвежда в действие система за неутрализиране на ракетните мощности на Северна Корея.


Напрежението на Корейския полуостров ескалира, след като миналия месец южнокорейски и американски части предприеха съвместни военни учения, което провокира Пхенян да прекрати примирието от 1953 г. и да заплаши с война.

Малко по-късно в четвъртък върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън призова Северна Корея да спре да подклажда напрежение и вместо това да се върне към преговорите с международната общност.


Аштън осъди намеренията на Пхенян да възобнови работата на ядрения реактор в Йонбьон. Централата е единственият известен източник на плутоний за севернокорейската ядрена програма.

По думите ѝ това решение е явно нарушение на резолюциите на ООН и поетите ангажименти през 2007 г., когато Северна Корея се съгласи да вземе участие в шестстранните преговори за ядрената ѝ програма.

"Продължаващото нарушаване на международните задължения, което заплашва стабилността в региона, неизбежно ще доведе дори до по-единен отговор на международната общност", подчерта Аштън.

Северна Корея трябва да се въздържа от допълнително подклаждане на напрежението и да покаже ангажираност за постигане на договорените цели за пълно, действително и необратимо превръщане на Корейския полуостров в безядрена зона, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?