Шансовете на Тръмп да преобърне изборните резултати все повече намаляват

Все по-силен натиск от републиканците върху президента да признае поражението си

Шансовете на Тръмп да преобърне изборните резултати все повече намаляват

Правните възможности на американския президент Доналд Тръмп да оспори изборната си загуба са напът значително да намалеят, след като три важни щата, спечелени от съперника му Джо Байдън, се очаква да удостоверят своите резултати след тежко съдебно поражение за Тръмп през уикенда и напускане на адвокат от юридическия му екип, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Пенсилвания и Мичиган може да сертифицират своите резултати още днес, а Невада има срок до утре, за да направи това. Потвърждаването на резултатите би отслабило още повече безпрецедентните усилия на Тръмп да преобърне изхода от президентските избори.

През последните дни опитите на Тръмп да запази властта си понесоха няколко удара. Републиканците в Джорджия удостовериха, че Байдън е спечелил щата, консервативен съдия в Пенсилвания отхвърли съдебен иск на кампанията на Тръмп, а един от адвокатите на президента поддържаше все по-странни конспиративни теории.

Тези събития се развиват в момент, когато твърдата подкрепа на републиканците за водената от Тръмп съдебна битка срещу изборните резултати започва да намалява, а през последните дни няколко представители на партията на изборна длъжност открито казаха на президента да уважава демократичния процес или да започне процес на предаване на властта, отбелязва изданието.

Тръмп е подложен на все по-силен натиск от републиканците да се откаже от хаотичната си, отчаяна битка за преобръщане на изхода от изборите, а Байдън се подготвя да започне да определя състава на своето правителство, посочва британският в. "Гардиън".

Ръководството на Републиканската партия във Вашингтон продължава да подкрепя твърденията на Тръмп, че изборите са му били откраднати с измама, но други видни фигури, включително двама негови бивши съветници по националната сигурност, откровено изразяват своето неодобрение към подхода на президента.

Джон Болтън, който беше съветник на Тръмп по националната сигурност, каза, че Байдън ще поеме президентския пост през януари и добави: "Истинският въпрос е какви вреди може да причини Тръмп, докато това се случи." Според Болтън усилията на президента имат за цел главно да всеят хаос и объркване и представляват по-скоро демонстрация на "груба политическа сила", отколкото истинско правно упражнение. "В момента Тръмп хвърля камъни през прозорците, той е политическият аналог на уличен размирник", заяви Болтън.

Хърбърт Макмастър, който също беше съветник на Тръмп по националната сигурност, каза, че усилията на президента са "много разяждащи" и сеят съмнения сред избирателите. "Това е от полза за нашите противници", заяви Макмастър и предупреди, че Русия например "не се интересува кой печели", след като много американци се съмняват в резултатите, което подкопава демокрацията в САЩ.

Бившият губернатор на Ню Джърси и президентски съветник Крис Кристи отправи остри критики срещу юридическият екип на Тръмп. Малко след това кампанията на президента направи изявление, с което се разграничи от адвоката Сидни Пауъл, която активно защитаваше твърденията на Тръмп за изборни измами, поддържайки безумни теории, без да представи доказателства.

Друг републиканец - губернаторът на Мериленд Лари Хоган, също изрази увереност, че Байдън ще положи клетва като президент на 20 януари, и каза, че е обезпокоен от това, че партийното ръководство не признава открито изборните резултати. По думите му САЩ са надзиравали избори по целия свят, но сега "започват да приличат на бананова република".

Националната сигурност на САЩ зависи от прехода във властта, пишат бивши членове на комисията за атентатите от 11 септември 2001 г. в коментарна статия в американския в. "Ню Йорк таймс".

Евентуално хаотично предаване на властта от Тръмп на Байдън ще направи по-трудно за САЩ да отговорят на заплахите и предизвикателствата, пред които е изправена страната, смятат авторите.

Според тях е необходимо междупартийно сътрудничество, което да осигури плавен и подреден преход във властта.

Авторите на статията припомнят забавянето на прехода във властта след изборите през 2000 г., което според заключенията на комисията е създало трудности за новото правителство и е направило страната по-уязвима за нападение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят