Шеф на ЕНП към Ципрас: Как ще обясните на България, че Гърция не може да понесе повече икономии

"Вие не казвате истината на хората, това е недостойна политика"

Манфред Вебер

Из изказването на германския евродепутат и председател на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер, последвало днешната реч на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург.

Искам да говоря за принципите на европейската култура. Г-н Ципрас, вашият министър на отбраната заплаши, че ще "пусне вълни от бежанци в Европа", ако Европа не плати. Вашият финансов министър пък определи партньорите си - хората в Португалия, Испания, Белгия - като терористи, защото сме искали да всяваме страх. Всъщност очаквах премиерът на Гърция да дойде тук и да се извини за тези неприемливи изказвания.

Нека говорим за доверие и надеждност. При първата си реч през февруари вие обещахте да представите програма с реформи. И до днес няма конкретни предложения от страна на Гърция – основа, която да се обсъжда. Вие унищожавате доверието в Европа, останалата част от Европа ви няма вече доверие.

Вие, господин Ципрас, говорите за достойнство – ключов термин в политиката в Гърция. Знаете ли какво принадлежи към достойнство? Истината, честността. Вече бившият финансов министър на Гърция излъга гърците. Каза, че във вторник банките ще са отворени. Днес е сряда и банките все още са затворени. Вие не казвате истината на хората. Това е недостойна политика.

Искам да говоря още за достойнство. Към това принадлежи и въпросът с какви приятели са обграждаме. Погледнете вляво и дясно – стоят и ви аплодират европейските екстремисти – Льо Пен, Щрахе (Хайнц-Кристиян Щрахе, лидер на дясноцентристката Австрийска партия на свободата), Луке (Бернд Луке, лидер на германската евроскептична партия "Алтернатива за Германия"). И да не пропускаме – Фидел Кастро ви поздрави за големия успех. Обграждате се с грешните приятели.

И още за честта – честта на другите в Европа. Когато говорите за подстрижка на дълга, моля ви, не лъжете хората. Защото тази подстрижка на дълга няма да я платят чуждестранни финансови институции, банки, някакви си финансови пазари. Преструктурирането ще бъде платено от Португалия с 3.5 милиарда евро и от Испания с 24 милиарда евро. Ще плаща някой земеделец от Португалия, медицински сестри от Словакия, администратор от Хелзинки.

Искам да говоря и за солидарност. Гърция се намира в тежки времена. Затова Жан-Клод Юнкер предложи помощ от 35 милиарда евро, които вие отказахте. След северната ви граница е България. България е членка на Европейския съюз. Като опитен политик знаете какви са условията, в които хората там живеят. Как всъщност бихте могли да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че Гърция не може да понесе повече съкращения, макар че в пет членки на еврозоната минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция? Мислите ли въобще за тези хора?

Вие, господин Ципрас, обичате провокациите, ние обичаме компромиса. Вие обичате провала, ние обичаме успеха. Вие разделяте Европа, ние обичаме Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа