Шефът на КРИБ посъветва "комсомолци" като Калфин да слушат финансовия министър

Организацията няма да подкрепя на изборите партии, които са гласували за вдигане на осигуровките

Кирил Домусчиев. Сн.БГНЕС

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев посъветва правителството и политическите партии да се съобразяват повече с оглавяваната от него организация. Той се обяви против плавното повишение осигуровките, заложено в проекта за пенсионна реформа на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, окачествен от Домусчиев като "комсомолец".

"Думичката "комсомолец", която в КРИБ толкова използваме, е събирателно понятие – това са хора, които са се развивали предимно по линия на партийното строителство. Те никога не са се чудили в края на месеца как да платят заплатите на работниците си, защото не са си продали стоката или някой клиент не им се е издължил. Накрая такива хора стават министри”, посочи Кирил Домусчиев в петък пред бТВ.

В този ред на мисли той коментира и бившия икономически министър от кабинета "Орешарски” Драгомир Стойнев. "Един министър, който в живота си не е купувал нищо и не е ръководил нищо, да прави индустриализация и мегапроекти – не е необходимо да имаш образование, но поне се консултирай с компетентните хора”, отбеляза той.

След което уточни, че наскоро се срещнал с вицепремиера Калфин "и той ме впечатли с разбирането на проблемите".

"Политическите решения не са реформи. Има проблеми в енергетиката - вдигаме цената на тока; има проблеми в НОИ - вдигаме осигуровките; има проблеми в държавата - вдигаме данъците – това са решенията на комсомолците. Някой си мисли проста икономика – вдигаме едни неща и потичат едни пари. Не става така”, заяви Кирил Домусчиев.

"Препоръчвам на всички министри да слушат внимателно финансовия министър, а не да му дават акъл”, каза още председателят на КРИБ, който по-рано декларира огромно доверие лично към премиера Бойко Борисов.

Домусчиев каза, че е била направена анкета сред членовете на КРИБ с въпрос дали одобряват вдигането на осигуровките. Всички отговорили с "не". След това ги попитали дали ще подкрепят на следващите избори партия, увеличила осигуровките и отговорът на всички бил "не".

Той настоя правителството и политическите партии да се съобразяват повече с оглавяваната от него организация, но уточни, че "КРИБ не се превръща в паралелна власт".

Домусчиев възрази срещу "една несправедливост” от 2012 г., когато Министерството на труда и социалната политика въведе критерии за национално представителство на работодателските организации, според които КРИБ не е най-голямата.

Ние закарахме няколко палетни колички с документи в социалното министерство и заявихме, че имаме 10 800 членове с над 800 000 служители. След това министерството каза, че КРИБ не е най-голямата – Асоциацията на индустриалния капитал в България била по-голяма. Българската търговско-промишлена палата пък е представила една папчица. Не знам колко члена има БСК и колко има АИКБ, заяви Кирил Домусчиев.

"Искам просто да отворят кашоните, за да се види кой кой е. Има страх някои неща да се покажат”, продължи Кирил Домусчиев.

В момента и КРИБ, и АИКБ, и БСК и БТТП участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Членската им маса няма значение за тежестта им при вземането на решения в консултативния орган.

Все пак Кирил Домусчиев разказа, че КРИБ "разчита на Министерството на финансите” да изработи методика, с която да може да се изчисли каква част от брутния продукт на частния сектор се произвежда от компании-членки на организацията.

"Имаме страшно много нови членове, все сериозни компании. В рамките на месец сме обработили само 68 молби за членство, защото имаме по-консервативни критерии – да няма никакви съмнения за работа в сивия сектор, проверяваме данни за плащане на данъци, свързано е и с издаването на поне три референции от компании членки, които са гаранти за тази компания”, обясни председателят на КРИБ.

По думите му през последната седмица в Конфедерацията са приети още СИБанк, Първа инвестиционна банка и Банката за развитие. "С тях няма банка в България, която да не е член на КРИБ”, подчерта Домусчиев и допълни, че организацията се разширява и към медиите. "Наши членове вече са "Стандарт”, "Труд” и "24 часа” с цялата им група, Нова тв и бТВ, което е добре. Няма чужд инвеститор, който да не е наш член”, заключи Домусчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?