Без изненади

Шефът на ОДП-София няма да бъде наказван за заснетата гавра с арестант

Калин Георгиев: „Когато плуваш в блато, не може да си с бели ръкавици”

Калин Георгиев не намира основания за проверка на скандалния случай.

Заснетият в скандален клип да се гаври с арестант, изграейки канадска борба и заплашвайки го с побой, настоящ шеф на ОДП-София комисар Николай Николов, няма да бъде наказван за недопустимо циничното си и арогантно поведение.

Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Калин Георгиев, който коментира случая два дни, след като кадрите бяха разпространени в Youtube. Според него в случая не е извършено нито дисциплинарно нарушение, нито по някакъв начин е престъпен Етичния кодекс на ведомството.

"Не намирам за основателно да се извърши проверка", категоричен бе Георгиев след представянето на отчета на пловдивската полиция преди ден, цитиран от Дарик радио.

Позицията на главсека не е изненада предвид практиката на ръководството да си затваря очите, когато служители на висок пост се замесят в скандални ситуации. Преимер затова бе и изключително лекото наказание наложено на зам.-шефа на ГДБОП Валентин Цоновски, който допусна в свое присъствие самоубийството на един от двамата заподозрени за убийството на Мирослава Николова от Перник.

По случая с Николов, който бе заснет откровено да се заканва и да заплашва неизвестен арестант в в столичното Първо РПУ, главният секретар смята, че излияния от типа "лайнар", "капут", "ще ти е.а п.....а майна", "ще те смачкам" действително са груби, но "когато работиш с хора, заподозрени в тежки криминални престъпления, понякога се налага да приемеш друга форма на общуване".

Калин Георгиев все пак уточни, че не одобрявал подобно агресивно и цинично поведение, но пък от друга страна " когато плуваш в блато, не може да си с бели ръкавици".

Неглижирането на недопустимия гаф на Николов от страна на най-висшия професионален ръководител в МВР напълно обяснява и арогантността, с която шефът на ОДП-София си позволи да коментира случая пред медиите, след като кадрите станаха публично известни.

В петък той заяви пред бТВ, че в поведението му нямало нищо притеснително, както и, че било нормално при честна спортсменска игра като канадската борба, да се чуят подобни реплики. Обясни и, че идеята да премери сили със заподозрения целяла разкриването на тежко престъпление, вероятно грабеж.

Николов не се поколеба и да излъже за евентуалната дата, когато е заснет клипа, като първончално каза, че не помни, но било преди минимум 7 години, а след това редуцира годините до 5-6. В края на кадрите обаче той е записан да казва, че победил задържания с 2:0, "колкото Левски би ЦСКА".

През последните над 10 години такъв резултат във Вечното дерби е постиган два пъти – през 2001 и 2009 г. и приположение, че преди 11 години нямаше мобилни телефони с камери, става ясно, че въпросният видеозапис е правен след пролетта на 2009 г., едва малко повече от година преди Николов да заеме шефския стол в ОДП-София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?