След промените в Закона за досиетата стана известно:

Шефът на разузнаването и деканът на Историческия факултет на СУ са работили за ДС

Шефът на разузнаването и деканът на Историческия факултет на СУ са работили за ДС

Комисията по досиетата осветли директора на Националната разузнавателна служба (НРС) Драгомир Димитров, деканът на Историческия факултет на Софийския университет Пламен и Митев и още 23-ма души като щатни служители на бившата Държавна сигурност.

 

Сред обявените имена е и това на един действащ посланик – Пламен Шукюрлиев, който представлява България в Китай.

 

Излизането на имената им стана възможно, след като парламентът прие промени в Закона за досиетата, които разрешиха да бъдат обявени кадрите на ДС по горните етажи на разузнаването. Затова част от обявените днес имена не са излизали при предишни проверки на комисията.

 

Екипът на Евтим Костадинов обяви в сряда имената на 25 души от Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, Първо главно управление на ДС и други, като повечето от тях са работили във Външното министерство.

 

Това са първите имена, които комисията оповестява след отпадането на параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за досиетата, според който не се проверяваха за принадлежност към службите на комунистическата държава всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в службите след 16 юли 1991 година.

 

Драгомир Димитров бе назначен за директор на НРС от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството на Бойко Борисов. Той е работил като щатен служител на Държавна сигурност, като е бил назначен за разузнавач през 1989 година.

 

Деканът на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Пламен Митев е работил в Първо главно управление на ДС (разузнаването), като през 1983 година е бил назначен за разузнавач, а четири години по-късно преназначен за старши разузнавач.

 

Името на Митев нашумя миналата година, когато откри конференцията за Людмила Живкова в Софийския университет. Той се заяви като критик на управлението на Бойко Борисов, като при откриването на учебната година в университета миналата година излезе с остра реч, широко разпространена в социалните мрежи.

 

Комисията по досиетата обяви и имената на Александър Цветков, Благовест Добрев, Вихрен Николов, Георги Вадев, Владимир Вълчев, Георги Иванов, Димитър Лидарев, Емил Горанов, Иван Стоянов, Иво Иванов, Лъчезар Иванов, Пламен Бериевски, Пламен Иванов, Русин Филипов, Слав Гевренов, които са работили на различни длъжности във Външното министерство, бившото пресаташе на регионалното министерство Венелин Вандов, както и Валери Тотев, Васил Плачков, Димитър Арабаджиев от МВР, Веселин Локов, Кънчо Киров, Младен Младенов, работили в Министерството на отбраната.

 

В края на миналата година парламентът изненадващо реши да отпадне параграф 12, въпреки че управляващите от ГЕРБ дотогава отказваха да подкрепят подобна поправка.

 

От БСП твърдят, че промените ще засегнат над 1000 служители на разузнавателните служби, 70 от които са зад граница. От ГЕРБ обявиха обаче, че става дума едва за 50 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?